Po/s(b)o taal

19 september 2023

Leerroutes taal

Wil je weten welke doelen relevant en haalbaar zijn voor leerlingen met onderwijsbehoeften die referentieniveau 1F niet halen? Verdiep je dan in de leerroutes taal. Ze geven een overzicht aan doelen van wat leerlingen wel/niet moeten kennen en kunnen en welke keuzes er zijn gemaakt in taal over wat je wel of niet aanbiedt. Er zijn leerroutes  op 3 niveaus ontwikkeld, uitgewerkt naar:

  • luisteren;
  • lezen;
  • gesprekken en spreken;
  • schrijven.

Maatwerkaanpassingen

Op zoek naar concrete suggesties op het gebied van taal- en leesonderwijs? Altijd willen weten welke instructie ondersteunend is voor bijvoorbeeld leerlingen met autisme of dyslexie? Maatwerkaanpassingen geven je tips om deze leerlingen te helpen met een aanbod aan suggesties voor (inhoudelijke en praktische) aanpassingen in klas en schoolomgeving. Nieuwsgierig geworden? Klik dan op een van de verschillende profielen onder "download" in het rechter menu en lees suggesties voor aanpassingen op maat.

Mondeling op maat

Wil je de mondelinge taalvaardigheden van je leerlingen in kaart brengen? Wil je weten hoe je dat kunt observeren en doelgericht kunt inzetten? Het instrument Mondeling op Maat (xlsx, 386 kB) helpt je daarbij.