Doelen

26 september 2023

Doelen geven richting tijdens het oefenen van nieuwe kennis, vaardigheden en houdingen.

Met een doel geef je de bedoeling weer van een activiteit. Dit kan een individueel doel zijn van een leerling of bijvoorbeeld een lesdoel voor een grotere groep leerlingen. Tijdens de activiteit en achteraf kan het doel gebruikt worden om het proces en het resultaat te evalueren. Het kan soms best lastig zijn om een concreet doel te formuleren.

Voor leerlingen: wat wil je precies verder onderzoeken en ontwikkelen? Wanneer wil je daaraan werken? Hoe en met wie?

Voor leraren: wat wil je dat de leerlingen leren? Hoe differentieer je in doelen zodat je aan de verschillende mogelijkheden van kinderen tegemoet komt?

SLO heeft hiervoor diverse hulpmiddelen en overzichten ontwikkeld. De hulpmiddelen kunnen zowel individueel als in groepen worden gebruikt. Om aan doelen en vaardigheden te werken hebben we een kader gemaakt en een uitgebreid overzicht met 102 doelen (DVO). Daarvan hebben we ook een compacte versie gemaakt in twee varianten: met afbeeldingen voor jongeren kinderen en iconen voor oudere kinderen. Omdat velen geïnteresseerd zijn in de literatuur waarop deze hulpmiddelen zijn gebaseerd, hebben we deze op een aparte pagina opgesomd (zie het menu).