Onderwijs en educatie op afstand

25 januari 2024

Kleuters en onderwijs op afstand passen eigenlijk niet bij elkaar. En dat geldt ook voor peuters en voorschoolse educatie op afstand. Peuters en kleuters missen de andere kinderen, de uitdagende hoeken, de pedagogisch medewerker, juf of meester en de dagelijkse routine.

Als de school of de kinderopvang gesloten is, is het voor de professional het belangrijkste om contact te houden met de kinderen. Het is fijn als je daarbij ook nog leuke en leerzame activiteiten kunt aanreiken aan ouders. Ook de volgende bestaande SLO-publicaties kunnen je wellicht hier bij helpen.

SLO publicaties

Kleuters en onderwijs op afstand (pdf, 196 kB)

Informatie op deze kaart ondersteunt onderbouwteams bij het keuzeproces van essentiële doelen om daarmee een passend aanbod voor onderwijs op afstand in te richten. Onderbouwteams bepalen zelf wat haalbaar is en op welke manier ze het leren op afstand voor kleuters vormgeven binnen de eigen schoolcontext. SLO reikt daarbij suggesties aan voor de doelen op de inhoudslijnen.

picto-alskleuterslerentellen

Als kleuters leren tellen (pdf, 6.1 MB)

Map met activiteiten waarmee je op speelse wijze de ontwikkeling van het getalbegrip bij kleuters kunt peilen en kunt stimuleren. De spelletjes die in deze map beschreven worden kunnen heel goed thuis gespeeld worden om zo op een leuke en zinvolle manier bezig te zijn met tellen en getalbegrip.

picto-natuuractiviteiten

Peuters en natuur (pdf, 1.6 MB)

Samen met je peuter je verwonderen over de natuur en haar verschijnselen. Eén hoofdstuk in deze publicatie beschrijft natuuractiviteiten die je samen kunt uitvoeren, buiten maar ook in huis.

picto-praatjespeilen

Praatjes peilen

Doel van de map is om de mondeling taalontwikkeling van kleuters te peilen met behulp van spelletjes. In de map worden drie spelletjes beschreven om taal uit te lokken en samen gesprekjes te voeren. Deze zijn ook thuis uit te voeren. Alle materialen en praatplaten die voor de spelletjes nodig zijn, kunnen geprint worden.

picto-rekeneninsesamstraat

Rekenen in Sesamstraat

Gezellig samen naar Sesamstraat kijken én bezig zijn met rekenen, dat kan! In deze publicatie beschrijven we 26 fragmenten, vermelden we hierbij de rekendoelen en geven we suggesties van activiteiten die je samen met je kinderen kunt doen. Alle filmpjes zijn terug te vinden op:

https://schooltv.nl/thuis

picto-rekenspelletjesvoorkleuters

Rekenspelletjes voor kleuters

Bijna alle kinderen hebben wel spelletjes in huis. En vaak zijn deze leerzamer dan je denkt! In de publicatie worden vijfentwintig van deze spelletjes beschreven. Van alle spelletjes staan de rekeninhouden vermeld.

picto-sociaal-emotioneel

Sociaal-emotionele ontwikkeling in het basisonderwijs (pdf, 3.3 MB)

De huidige situatie heeft invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van kinderen. Over dit thema kun je meer lezen in deze interactieve pdf waarin alle informatie is opgenomen uit de website Sociaal-emotionele ontwikkeling in het basisonderwijs.