leermaterialen

8 april 2024

Overzicht voor praktische ICT-vaardigheden

Hoe werkt een tablet of een computer? Wat is wifi en een netwerk? Hoe stuur je een app-bericht of een e-mail? Hoe gebruik je een presentatie- of een tekstapp? Wat is een veilig wachtwoord en waarom is dat belangrijk?
We denken misschien dat onze leerlingen zich aardig kunnen redden met ICT, maar hoe digitaal vaardig zijn ze eigenlijk? Misschien kunnen onderstaande materialen daar aan bijdragen.

Mis je nog wat of klopt iets niet (meer)? Neem dan contact op met Emma Oude Egberink (e.oudeegberink@slo.nl).

Basisschool Office

(RoFo Computer Onderwijsmateriaal, 2010-2019)
po 5-8
Lesboek om leerlingen vaardig te maken in de Office-pakketten Word, Excel en PowerPoint. Er zijn twee verschillende versies leverbaar: Office 2013 en Office 2016.
www.rofo.nl

Digital skills for kids

(Heutink, 2021)
po 5-8, vo 1-2
Leerlijn digitale basisvaardigheden waarmee leerlingen leren werken met de bekende tools, apps en services van Google of Office 365. Elke leerling kan, met behulp van checklists en uitlegvideo's, in eigen tempo werken en zelf bijhouden welke vaardigheden hij of zij al beheerst.
https://heutink-ict.nl

Google4Kids

(VBeducatief)
po 7-8
Lesmethode Officevaardigheden voor het basisonderwijs. Er wordt gewerkt met Google Docs. De leerlingen werken met de online apps Documenten, Spreadsheet en Presentaties. Omdat gewerkt wordt vanuit de browser is het ook goed werken met Chromebooks.
https://office4kids.nl/google4kids

Greenscreenbox - lesmateriaal

(Monop)
po 1-8, vo 1-4
Lesmateriaal waarmee leerlingen met behulp van greenscreen-techniek werken aan digitale vaardigheden en mediawijsheid (o.a. fake news). Er zijn diverse projecten verkrijgbaar. 
https://greenscreenbox.nl/product-categorie/lesmateriaal/

ICT-idee

(Herman van Schie)
po 7-8, vo 1-2
Website met gratis ICT-toepassingen (tools) voor het onderwijs. Onder meer voor: communiceren, mindmappen, presenteren, samenwerken. De opgenomen toepassingen zijn voorzien van een toelichting en een stap-voor-stap handleiding.
https://ict-idee.blogspot.nl

Learning Centre (Apple)

(Apple NL, 2019)
po 1-8
Gratis informatiebronnen, speciaal ontwikkeld door Apple. Je vindt er onder meer begeleide tutorials, inspiratie voor lessen en hands-on lesmaterialen. 
www.apple.com

Office4Kidz

(VBeducatief)
po 7-8
Een lesmethode voor het basisonderwijs met als doel leerlingen verschillende Office vaardigheden aan te leren. Leerlingen leren werken met verschillende applicaties zoals Word, Excel, Powerpoint, Google documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties. Office 2019 hoeft daarvoor niet geïnstalleerd te worden. De boeken zijn zowel los als in bundels te koop. 
www.office4kids.nl

Pitch it!

(FutureNL, 2018)
po 5-8
Project waarbij leerlingen in vijf lessen zich goed voorbereiden op hun spreekbeurt. Ze leren te presenteren, een onderwerp te kiezen en te plannen. Ook leren ze ICT-basisvaardigheden door in PowerPoint een presentatie te maken. Het lesmateriaal bestaat uit een projectboek, vijf digibordlessen en video-tuturials over werken met PowerPoint en Word. Alle materialen zijn gratis te downloaden. Ontwikkeld in samenwerking met Stichting Jong Ondernemen.
https://lessonup.io

Wikiwijs - Digitale geletterdheid po-vo-(v)so

(Kennisnet)
po 1-8, vo, (v)so
Open lesmateriaal, tips en informatie voor de vier domeinen van digitale geletterdheid: ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Voor primair onderwijs is er ook het initiatief App Noot Muis,  een verzameling lesideeën die digitale geletterdheid verbindt aan taalonderwijs op de basisschool. En speciaal voor het (v)so is er een themapagina met leermaterialen rond thema's zoals: veiligheid en privacy, nep en echt, zoeken en vinden.
https://www.wikiwijs.nl/startpagina/dgpovo/