Vakportaal kunst en cultuur

15 september 2023

Ben jij geïnteresseerd in kunst- en cultuureducatie? Ben je een vakdocent, groepsleerkracht, educatief medewerker of student? Op dit vakportaal geven we je meer informatie over de laatste ontwikkelingen binnen je kunstdiscipline. Van landelijke onderwijsdoelen tot interessante lessuggesties, van relevante publicaties tot podcasts, zowel voor het primair (speciaal) onderwijs als het voortgezet (speciaal) onderwijs. Op deze manier werken we samen aan uitdagend en inspirerend kunst- en cultuuronderwijs voor alle leerlingen, zowel binnen als buiten de school.

kunst en cultuur binnen de sectoren

Klik door naar de verschillende sectoren om te zien welke thema's er rond kunst en cultuur spelen. Je vindt hier bijvoorbeeld relevante publicaties en leestips.

thema's

talentontwikkeling binnen kunst en cultuur en het leerplan

Hoe is talentontwikkeling binnen leerplannen voor kunst en cultuur te realiseren?

ti_slo-13

samenhang

Op deze pagina zijn alle publicaties verzameld waarbij samenhang en de kunstvakken de kern vormen.

Podcasts kunst & cultuur

aflevering 1 | Rik Weeting in gesprek met Folkert Haanstra

Hoe bevorder je de creativiteitsontwikkeling van je leerling? Wat is belangrijk bij de samenwerking tussen een groepsleerkracht en een kunstenaar of kunstvakdocent?

Rik Weeting, oud-curriculumexpert kunst & cultuur bij SLO, gaat in deze podcast in gesprek met Folkert Haanstra over wat werkt in kunstzinnige oriëntatie in het basisonderwijs. Folkert Haanstra is één van de auteurs van de reviewstudie naar beïnvloedbare factoren voor leerprestaties bij kunstzinnige oriëntatie.

Luister deze aflevering op Spotify

aflevering 2 | Rik Weeting in gesprek met Nadieh Graumans-Tighelaar

Hoe laat je kinderen een open, inhoudelijk gesprek voeren naar aanleiding van de theatervoorstelling die ze net gezien hebben? Leerkrachten vinden het vaak een uitdaging om esthetische ervaringen in de klas te bespreken. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat zo’n gesprek te schools – of andersom – juist te vrijblijvend wordt?

Rik Weeting, oud-curriculumexpert bij SLO, gaat in deze podcast in gesprek met Nadieh Graumans-Tigchelaar over een laagdrempelige gesprekstool waarmee (groeps)leerkrachten in het primair onderwijs en speciaal onderwijs het bezoek aan een theatervoorstelling en andere kunstzinnige activiteiten kunnen nabespreken. Nadieh is theaterdocent, onderzoeker en ontwikkelaar van deze gesprekstool.

Luister deze aflevering op Spotify