kwaliteit monitoren

29 november 2022

We willen allemaal kwaliteit leveren in ons onderwijs. Maar wat is nou kwaliteit? Wanneer ben je tevreden over bijvoorbeeld je lessen of de ontwikkeling van leerlingen? Hoe weet je of je bereikt wat je wil bereiken?

In de basis is het vrij simpel. Als je weet wat je wil bereiken, stel je succescriteria op voor bijvoorbeeld een les. Naderhand stel je, door informatie op te halen bij je doelgroep, vast of je aan de succescriteria hebt voldaan. In dit geval gaat het om wat jij wil bereiken en bepaal jij de succescriteria, maar wat als je als school een gedeeld beeld wil hebben van kwaliteit? Dan wordt het vaststellen van succescriteria en het ophalen van informatie al een stuk complexer. En waarover wil je dan een gedeeld beeld hebben van kwaliteit? Het start allemaal met de visie van de school en de daaraan gekoppelde doelen die, als het goed is, terugkomen en onderdeel zijn van het gehele curriculum van de school.

Deze pagina heeft als doel je te helpen bij het werken aan de kwaliteit van je curriculum. Je vindt hier de teamgids leerplanalyse, waarmee je verkent of dat wat je doet ook past bij wat je wil bereiken. De pagina zal in 2023 verder aangevuld worden.