Drama (theater)

19 oktober 2021

Theatereducatie

“Het is te stil rond theatereducatie.” Cock Dieleman houdt een pleidooi voor theatereducatie binnen het onderwijs. ‘Als wij kinderen tot meer dan alleen rechtlijnige denkers willen opleiden, moet ook theatereducatie een evenwichtig onderdeel worden van het curriculum.’ Vind jij theatereducatie (drama) ook belangrijk? In het leerplankader kunstzinnige oriëntatie vind je inspiratie voor het vormgeven van dit vak.

Theater voor het basisonderwijs

Er is altijd wel een theatergezelschap met aanbod voor basisonderwijs bij jou in de buurt. Het aanbod varieert van voorstellingen in de grote zaal van de schouwburg tot intieme voorstellingen in de klas. Vaak aangevuld met workshops voor- en/of achteraf.

  • Theater Artemis valt op door haar artistieke, innovatieve educatieprojecten. De driedaagse - een drie dagen durende performance die zich op een basisschool afspeelt- is hier een goed voorbeeld van. Met de komst van een onverwachte gast, zal alles op school even drie dagen anders zijn. Drie dagen is de verbeelding aan de macht en worden leerlingen (samen met de leerkrachten) uitgenodigd om te onderzoeken en te verwonderen.
  • Het Laagland maakt naast voorstellingen in de zaal ook jaarlijks meerdere producties voor in de school. Hiermee willen ze leerlingen aanmoedigen verder te kijken dan de wereld die ze al kennen en verder te komen op weg naar wie ze zijn, wat ze kunnen en waar ze voor willen gaan.
  • Podiumkids is een collectief van gezelschappen die theater-, muziek- of dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Aan veel van deze voorstellingen zijn ook workshops gekoppeld.
    Nieuw is Podiumkids Thuis: een online platform waar veel voorstellingen te zien zijn.