Kunstdisciplines in beeld in het primair en gespecialiseerd onderwijs

24 februari 2022

Van thuisonderwijs tot technologie en van onderzoek tot financiering.

Ben je op zoek naar een actueel aanbod van inspirerende kunst- en cultuurprojecten? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor kunsteducatie in tijden van thuisonderwijs?

Of het nu gaat om muziek, dans, beeldende kunst, erfgoed, theater, drama of film: er is meer mogelijk dan je denkt en je hoeft het niet alleen te doen. Musea, theatergezelschappen, culturele instellingen, muziekscholen en kunstenaars staan klaar om met jouw leerlingen aan de slag te gaan.

We verzamelden tientallen mooie projecten uit alle kunstgebieden voor in de klas, op locatie of online. Klik op één van de disciplines, neem een kijkje en laat je inspireren.

Je vindt hier ook links naar recent onderzoek over de positieve effecten van kunst en cultuuraanbod in het primair onderwijs. Onderzoek naar onderwijs in kunst en cultuur zorgt voor nieuwe inzichten, werkwijzen en methodes. Onderzoek is soms ook aanleiding tot verdere vakinhoudelijke discussie of verandering.

Kunstonderwijs ten tijde van COVID-19

Door het coronavirus zijn er veel activiteiten die niet kunnen doorgaan. Gelukkig toont de cultuursector veerkracht en zijn er veel nieuwe, veelal digitale, initiatieven die kunnen helpen bij het vormgeven van je kunstonderwijs. LKCA zet de mooiste projecten op een rij die ook na heropening van de scholen bruikbaar zijn.

Cultuureducatie met kwaliteit (CmK)

Meer dan de helft van de basisscholen doet al mee aan CmK binnen verschillende regionale programma’s in het hele land. Door samenwerking tussen scholen en culturele instellingen heeft de kunst-, media- en erfgoededucatie op veel van deze scholen een verbeterslag gemaakt. Een groot deel van de scholen laat deze kans echter nog liggen. Wil jij ook je leerlingen laten profiteren van goed cultuuronderwijs? Ga naar de website en lees alles over doorlopende leerlijnen, het bevorderen van deskundigheid van leerkrachten en vakdocenten en de mogelijkheden voor financiering.

Wil jij graag ook een mooi project of onderzoek delen? Mis jij nog iets? Laat het ons weten en mail naar Moniek Warmer, vakexpert Kunst & Cultuur po (m.warmer@slo.nl)!


contactpersoon

83

toon meer