Wat er speelt bij Duits

27 januari 2022

Kansen bij Duits

Duits in het po zit in de lift! Een groeiend aantal basisscholen biedt Duits aan. Er zijn verschillende mogelijkheden om als basisschool je onderwijs met Duits te verrijken.

Met name in de grensstreek kiezen zowel po- als vo-scholen ervoor hun onderwijsaanbod te versterken met Duits. Dit doen ze in het kader van buurtaalonderwijs. Ondersteuning kun je als docent Duits krijgen bij het LINQ-netwerk van Nuffic. Heb je een projectplan dan zijn er INTERREG-gelden beschikbaar. Neem daarvoor contact op met INTERREG of met één van de vier euregio’s bij jouw in de buurt.

Zorgen bij Duits

Een zorgelijke tendens is dat sommige scholen het aantal uren voor de vreemde talen verminderen, ook voor Duits. Dit kan omdat een verplicht aantal uren per schoolvak in Nederland niet is vastgelegd. Sommige scholen schaffen Duits zelfs af. Met name in vmbo bb en kb staat Duits op de tocht. De reden dat scholen deze keuzes maken is verschillend maar hangt mogelijk samen met het lerarentekort voor Duits. Het DIA zet de subsidiemogelijkheden op een rijtje voor (om)scholingstrajecten richting het docentschap Duits.