Vergelijken

3 juni 2024

Als je een leermiddel kiest, ga je waarschijnlijk met een team leer-middelen vergelijken.

Open leermiddelen zijn beschikbaar in VO content en Wikiwijs. Hier kun je leermiddelen bekijken en vergelijken.

Voor andere leermaterialen en leermiddelen als methoden bestaat er nu nog geen omvangrijke onafhankelijke database. Wel zijn er andere opties:

  • Spot.vo.  Dit platform is een initiatief van Heutink. Docenten vo kunnen er voor hun vak methoden en lesideeën vinden, vergelijken en delen. Methoden kunnen worden vergeleken op basis van gegevens van uitgevers en beoordelingen door collega-docenten.
  • De Lesmethode Vergelijker. Dit is een kleine database met lesmethoden voor diverse vakken van po en vo. Je kunt een review schrijven en een beoordelingspakket aanvragen bij de uitgever.
  • Catalogus van Van Dijk. Je vindt hier lesmethoden, filmpjes, apps en tools die bij een vak horen. Deze database heeft filters en heeft review mogelijkheden.
  • Edux heeft voor primair onderwijs vergelijkingstabellen samengesteld om tot een keuze te komen voor een nieuwe methode voor rekenen (juni 2023), technisch lezen (april 2024) of sociaal-emotionele ontwikkeling, gedrag en/of burgerschap (februari 2022). Bij de keuze van een methode voor wereldoriëntatie kan de methodematrix behulpzaam zijn.
  • HELDER Onderwijsadvies heeft voor primair onderwijs een publicatie uitgebracht waarin zes methodes voor taal, spelling en lezen met elkaar worden vergeleken. Ook zijn er stappenplannen voor de keuze van een taal- of rekenmethode.
  • Méér Muziek in de Klas heeft voor primair onderwijs de Keuzehulp muziekmethodes ontwikkeld.
  • Voor de klas is een verzamelplaats voor educatief aanbod van derde partijen (bijvoorbeeld gastlessen, excursies en lesmaterialen). Daarbij kun je onder andere filteren op doelgroep, leerdoelen, type programma en kosten.