Meer weten

7 december 2021

Nog meer informatie over de overgang po-vo? Gericht op specifieke doelgroepen en onderwerpen? Bekijk dan vooral onderstaande publicaties, websites en instrumenten.

Van po naar vo: alle informatie op een rij

Hier vind je alle regelgeving rond de overgang po-vo op een rij vanuit PO- en VO-Raad. En ook handige instrumenten en documenten om het schooladvies vorm te geven.

Video’s kansrijk adviseren

Hier vind je handige tutorials (gemaakt door Lerarencollectief) die handvatten bieden voor vraagstukken zoals: ‘Hoe geef ik een passend advies?’, ‘Waarom hebben we soms een verkeerd beeld van een leerling’. Ook het waarom elke leerling een zo passend mogelijk advies verdient komt aan bod.

Kansengelijkheid

Op jouw school of in je klas werk maken van eerlijke kansen voor alle leerlingen. Op deze themapagina vind je onderzoek en praktische links om kansenongelijkheid tegen te gaan en eerlijke kansen voor alle leerlingen te bevorderen.

Onderwijsinspectie en de po-vo-overgang

Onderzoek naar de factoren die de overgang van kinderen kunnen bevorderen óf belemmeren. Op de website van de Onderwijsinspectie vind je ze op een rij.

Nieuwkomers en de po-vo-overgang

Het is lastig. Vaak is de nieuwkomer nog maar kort in Nederland. Waarop baseer je het schooladvies? Op de website van LOWAN vind je relevante handvatten en tips voor de doorstroom van nieuwkomers.

Formatief evalueren in po en vo

Hoe geef je je onderwijs zo vorm dat je zicht hebt op de ontwikkeling van leerlingen in de klas? En passende vervolgstappen kunt nemen? Formatief evalueren helpt je daarbij. Op deze themapagina vind je relevant onderzoek, concrete lesvoorbeelden en instrumenten om met en van elkaar te leren.

Laagdrempelige informatie voor ouders

Bij Ouders & Onderwijs kunnen ouders alles lezen over het schooladvies, de eindtoets en wat er komt kijken bij de keuze van een middelbare school.

Samen werken met ouders

Wil je meer weten over (beter) samenwerken met ouders? Het lectoraat ‘Samenwerken met ouders’ van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelt een gereedschapskist met onderbouwde en beproefde werkwijzen om de samenwerking met ouders te versterken.
Doelgroep: iedereen die met kinderen of jongeren werkt.