Schrijven

6 december 2022

Schrijfvaardigheid

Een instructie schrijven voor het bakken van een muffin, een reflectief verslag schrijven over een museumbezoek of een recensie over een boek. Leerlingen leren in effectief schrijfonderwijs diverse tekstsoorten voorbereiden, schrijven, bespreken, herschrijven en publiceren.

Schriftelijke taalvaardigheid is belangrijk om te kunnen functioneren op school en in de samenleving. Het schoolsucces van leerlingen wordt in belangrijke mate bepaald door hun taalvaardigheden, waaronder schrijfvaardigheid.

Wil je meer weten?

  • Hier vind je de doelen van het schrijfonderwijs.
  • Lees het advies dat gaat over schrijfdidactiek.
  • Bekijk de overige adviezen voor taal-Nederlands.

aan de slag

Handreiking voor schrijfonderwijs (po)

Deze praktische handreiking voor schrijfonderwijs is bedoeld voor leraren van de midden- en bovenbouw van het (speciaal) basisonderwijs. De handreiking wil een impuls geven aan de inbedding van het schrijfonderwijs in het taalbeleid van de school.

Reflectiewijzer Schrijfonderwijs (po)

Deze reflectiewijzer, in de vorm van een waaier, is voor alle scholen voor (speciaal) basisonderwijs in Nederland. Het instrument helpt schoolteams om in gesprek te gaan over het schrijfonderwijs op school.

Leren schrijven met peer response en instructie in genrekennis (po)

Wil je aan de slag met procesgericht schrijfonderwijs? Met deze lessenseries kun je de schrijfvaardigheid van je leerlingen in de midden- en bovenbouw (4-8) van het basisonderwijs versterken.

Onderwijskennis: schrijfonderwijs (po/vo)

Wat is bekend over schrijfonderwijs? Zeven aanbevelingen om het schrijfonderwijs effectiever en aantrekkelijker te maken.

Lesvoorbeelden geïntegreerd lees- en schrijfonderwijs (vo)

Op zoek naar inspirerende voorbeeldlessen waarin zowel aan schrijf- als leesvaardigheid gewerkt wordt? In deze lessen staan verschillende tekstgenres centraal, zoals een verslag, beschrijving en betoog. Er zijn lessen uitgewerkt voor verschillende leerjaren (brugklas t/m vwo 5).

Special over schrijfonderwijs en toetsing (vo)

Een brochure met de belangrijkste tips, recente onderzoeken en voorbeelden van effectief schrijfonderwijs bij Nederlands en Engels. Ook vind je er bruikbare beoordelingsmodellen.