functionele leeslessen


Het Driestar College ontwikkelde op basis van het lesvoorbeeld over de dierentuin een korte lessenserie functioneel lezen rond dieren.

Korte omschrijving

Bij de lessenserie horen drie teksten over drie soorten dieren: het nijlpaard, de giraffe en de pinguïn. De teksten zijn journalistiek-encylopedisch geschreven, ze bevatten tekstmarkeerders zoals tussenkopjes en onderstrepingen terwijl er ook een rijk aanbod van foto’s is.
Leerlingen kunnen dankzij deze teksten andersoortige leeservaringen dan normaal opdoen. De teksten wijken namelijk zowel af van de taalmethodeteksten als van teksten die leerlingen in het dagelijkse leven uit eigen keuze lezen.

Doelen

De leerling kan minimaal drie verschillende leesstrategieën toepassen: oriënterend/globaal lezen, zoekend lezen en precies/intensief lezen.

 • De leerling kan op drie niveaus tekstkeuzes maken: onderwerpkeuze, keuze van het deelonderwerp en de keuze van een extra tekst met toegevoegde informatiewaarde.
 • De leerling kan de belangrijkste informatie uit een tekst van minimaal 1000 woorden of 2 A4 in maximaal 1 minuut navertellen.
 • De leerling kan, als expert en samen met klasgenoten, een presentatie houden over een deelonderwerp met informatie die aansluit bij het niveau en de interesse van klasgenoten.

Doelgroep onderbouw leerjaar 1

Lestijd:  Drie lessen van 50 minuten.

Les 1

 1. Lees de drie basisteksten globaal. Bekijk de titels, tussenkopjes en foto’s. Lees vervolgens de eerste en de laatste zin van iedere alinea.
 2. Kies één onderwerp: nijlpaard, giraffe of pinguïn.
 3. Lees de basistekst precies.
 4. Kies een deelonderwerp, bijvoorbeeld: voeding, verzorging, uiterlijk (kleur, leeftijd, gewicht etc.), gedrag, voortplanting, eigenaardigheden/gekke gewoontes, plaats van voorkomen.

Les 2

 1. Zoek een tekst over het deelonderwerp.
 2. Lees de tekst globaal en precies. Onderstreep belangrijke informatie.
 3. Bereid de presentatie over dit deelonderwerp voor, minimaal 30 seconden, maximaal ongeveer 1 minuut.
  Huiswerk: Zoek passend beeldmateriaal bij de presentatie.

Les 3

 1. Presenteer als groep ieder je eigen deelonderwerp in minimaal 30 seconden en maximaal 1 minuut.
 2. Kijk en luister naar de presentaties van je klasgenoten.
 3. Leg uit welk deelonderwerp over welk dier jou het meest interesseert. Geef drie argumenten voor de keuze.

Benodigdheden

 • Drie basisteksten: nijlpaard, giraffe en pinguïn.
 • Internet, naslagwerken en kopieerapparaat.
 • Vaklokaal met woordenboeken, eventueel ook zelfstandige werkruimtes.​​​