Schrijfvaardigheid

25 juli 2023

It's official: Leerlingen willen schrijven!

Heldere instructies, overtuigende e-mails en informatieve nieuwsberichten. We verwachten dat leerlingen deze teksten met vertrouwen kunnen schrijven in het Nederlands én in het Engels. Een goede schrijfvaardigheid is van groot belang voor hun schoolsucces, werk en in het sociale leven. Als leerlingen gaan werken zullen ze zich bijvoorbeeld in verschillende contexten ook schriftelijk goed moeten kunnen uiten. Dat vraagt om goed schrijfonderwijs en aansluitend daarop een goede toetsing van het schrijfonderwijs.

Op deze pagina vind je inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en ideeën voor je schrijfonderwijs en toetsing (formatief en summatief) voor bovenbouw vmbo/havo/vwo Nederlands en Engels. In 2018 en 2019 hebben docenten Nederlands en Engels onder begeleiding van taal- en toetsexperts van SLO en Cito in een leernetwerk alle materialen op deze website ontwikkeld.

  • Onder goede praktijken vind je meer informatie over het ontwikkelen van een visie, het ontwerpen van schrijftaken en lessenseries en bijbehorende beoordelingsmodellen.
  • Onder aan de slag vind je instrumenten als een checklist voor je schrijftaak en een hulpmiddel om een beoordelingsmodel te ontwerpen.
  • Onder schrijven in het SE vind je acht inspirerende praktijkvoorbeelden hoe je schrijven in het schoolexamen kunt toetsen en beoordelen.
  • Onder links hebben we websites en artikelen opgenomen waar je heerlijk in kunt duiken als je je meer wil verdiepen in schrijfonderwijs.

Schrijven spreekt mij niet zo aan, maar ja, het is natuurlijk wel belangrijk voor je verdere studie of werk, dat je goed kunt schrijven.” (Leerling Brendan)

Benieuwd hoe docenten het geleerde uit het leernetwerk toepassen in hun lespraktijk? Lees het artikel in SLO Context waarin Didy Pijker (docente Nederlands) en Maryse Meijers (docente Engels) vertellen hoe zij dat hebben gedaan. Joyce Bunt (docente Nederlands) beschrijft in dit artikel hoe zij in haar lessen schrijven en lezen combineert, zodat leerlingen taalkundige kennis ontwikkelen.

In januari verschijnt een bewaarnummer schrijfvaardigheid in het tijdschrift 12-18 vol met informatie en verhalen uit de praktijk. Zodra hij verschenen is, plaatsen we hem hier op de pagina.