Praktijkgerichte programma’s havo

25 maart 2024

56 scholen aan de slag met pgp-T en pgp-M

In het schooljaar 2023-2024 zijn 56 havo-scholen in een pilot aan de slag gegaan met de praktijkgerichte programma’s. De ontwikkeling van de praktijkgerichte programma’s sluit aan bij een breder gedragen wens havisten te motiveren door praktischer onderwijs aan te bieden. Door de betrokkenheid van externe opdrachtgevers en de ervaringen die leerlingen opdoen zijn de praktijkgerichte programma's sterk loopbaanoriënterend. Ook oefenen leerlingen vaardigheden waarmee zij in hun vervolgopleiding te maken krijgen. Op deze manier worden ze beter voorbereid op hun vervolgstudie.

Conceptexamenprogramma's

In de pilot worden de conceptexamenprogramma's praktijkgerichte programma’s Maatschappij (pgp-M) en Technologie (pgp-T) beproefd. De pilotscholen bieden deze aan in de vorm van een klein programma en/of een groot programma. Het kleine programma omvat 120 studielasturen. Het grote programma is omvangrijker en gaat uit van 360 studielasturen. De vier programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met scholen en op verzoek van het ministerie van OCW.

Aanvraag subsidieregeling

Voor scholen die ook met de praktijkgerichte programma’s aan de slag willen of zich hierop gaan voorbereiden is er subsidie beschikbaar. Scholen kunnen zich tot en met 23 februari. Alle informatie hierover kun je vinden onder 'links', aan de rechterzijde van deze pagina.

Heb je vragen over de subsidie of over de aanvraag? Neem dan contact op via phavo@minvws.nl of bel 070 340 55 66.

Vragen

Heb je vragen over het praktijkgerichte programma? Dan verwijzen we je graag door naar de veelgestelde vragen. Staat je antwoord er niet tussen? Mail je vraag over examenprogramma's naar pgp-havo@slo.nl. Met beleidsvragen kun je terecht bij pgphavo@minocw.nl.

Heb je interesse in de praktijkgerichte programma’s vmbo gl-tl? Kijk dan op de website.

handreiking

Ben je op zoek naar voorbeelden en instrumenten? Ga dan naar de handreiking SE praktijkgerichte programma's havo.

nieuwsbrieven

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen bij SLO bieden we verschillende nieuwsbrieven aan.

toon meer

Vak

Leerplankundig thema