Kunstzinnige oriëntatie - leerlijn A - Groep 3 en 4 - Doorkijkje


leerlijn kunstzinnige oriëntatie: algemeen


Groep 3 en 4


Rituelen en gebruiken

Op basisschool De Kring wordt een fancy fair georganiseerd, waar elke groep een zelfgemaakt product zal verkopen. Groep 3/4 werkte aan het thema 'Vroeger en nu' en waren behalve met kleding en beroepen ook met spelletjes van vroeger bezig. Dus wat verkocht groep 3/4 op de fancy fair?: zelfgemaakte Dvd's waarop zij liedjes en spelletjes van vroeger uitvoeren!

In de videofragmenten zie je de meisjes 'Daar liep een oude vrouw op straat’ spelen en de jongens met de 'mannenvariant’: 'Daar liep een oude man op straat’. Gezien het plezier dat de kinderen aan hun spel beleven, blijkt dat deze spelletjes ook in onze tijd nog steeds hun waarde bewijzen.

Hoofdstuk 2: 'Er liep een oude vrouw op straat'

Hoofdstuk 3: 'Er liep een oude man op straat'

(Bron: (2007). Dvd. Tachtig jaar De Kring. Alkmaar.)

Van speelklok tot pierement

Het museum 'Van speelklok tot Pierement' in Utrecht presenteert zich op de website als 'Het muzikaalste museum van Nederland’ www.museumspeelklok.nl. In de collectie bevinden zich carillonklokken, speeldozen, pianola’s en straatorgels.

Basisschool De Trampoline uit Leidschendam werkte schoolbreed aan het thema Muziek en besloot met de hele school naar het museum te gaan als schoolreisje. Behalve een bezoek aan het museum, werden (in samenwerking met het museum) vier roulerende activiteiten aangeboden.

De kleuters en de groepen 3 en 4 leerden een dans op dansorgelmuziek, dat live door een van de dansorgels werd gespeeld. Deze dans voerden de kinderen uit voor de bovenbouw. De bovenbouwgroepen hadden op hun beurt een nieuwe tekst op een smartlap verzonnen en zongen hun lied voor de kinderen van de onderbouw. Tot slot maakten alle kinderen een eigen stukje muziek voor een speeldoosje, dat zij zelf tot klinken konden brengen.


(Bron: (2006). De Pyramide, muziekwijzer voor het Primair Onderwijs, nr. 60-03)