Burgerschap
Scholen zijn sinds 2006 verplicht aan burgerschapsonderwijs aandacht te besteden. Er is sindsdien weinig gebeurd aan de ontwikkeling van burgerschapsonderwijs.
Naar aanleiding van onder andere de voor Nederland tegenvallende resultaten van de International Civic and Citizenship Education Study (ICCS-onderzoek) en de bevindingen van de Inspectie van het Onderwijs, die wijzen op stagnatie van de implementatie van burgerschap, heeft de minister van OCW de Onderwijsraad in 2011 verzocht een advies uit te brengen over mogelijke vervolgstappen en vooral mogelijkheden tot ondersteuning van de implementatie van burgerschap in het onderwijs.
Dit advies van de Onderwijsraad is in augustus 2012 uitgebracht en spitst zich toe op drie aanbevelingen die de verdere ontwikkeling van burgerschap moeten ondersteunen:
- zet in op steun aan scholen en leraren;
- stimuleer systematische kennisopbouw;
- bied scholen een inhoudelijk kompas.
burgerschap in de school
SLO heeft voor de overheid een website ontwikkeld waarin informatie, instrumenten en voorbeelden zijn opgenomen om het proces op school te versterken. Vakportaal burgerschap richt zich op:
- Het bijeenbrengen van de wettelijke burgerschapsopdracht en de identiteit van de school in een school- en context specifieke visie op burgerschap;
- Het herleiden van school specifieke doelen uit deze schoolvisie op burgerschap;
- Het kiezen van interventies om deze doelen te bereiken: binnen vakken, in projecten, in het schoolklimaat en de school als oefenplaats en in buitenschoolse activiteiten;
- Het verkrijgen van inzicht in de ontwikkeling van competenties bij leerlingen van burgerschap in relatie tot de daarvoor gestelde doelen.
geselecteerde documenten
De volgende documenten helpen je verder op weg rond dit thema:
- Burgerschaps- en mensenrechteneducatie: Curriculumvoorstel
Dit rapport is bestemd voor leerplanontwikkelaars en beleidsmakers. Het is een curriculumvoorstel voor burgerschaps- en mensenrechteneducatie, ontwikkeld in opdracht van OCW.
- Leerplanverkenning actief burgerschap: Handreiking voor schoolontwikkeling
Deze publicatie is van belang voor docenten maatschappijvakken, schoolleiders en leerplan- en materiaalontwikkelaars. Het is een verkenning van wetgeving en onderwijsbeleid over burgerschap en sociale integratie.
- Leren participeren in de praktijk: De leerlingenraad in het praktijkonderwijs
Deze publicatie is relevant voor schoolleiders en docenten in het praktijkonderwijs. Zij draagt bij aan de visievorming rondom formele leerlingparticipatie en biedt zeer praktische handreikingen voor het opzetten en onderhouden van een leerlingenraad.
- Burgerschapsvorming en de maatschappijvakken
Deze publicatie is interessant voor docenten maatschappijvakken, beleidsmakers en leerplanontwikkelaars. De auteur analyseert hoe invulling wordt gegeven aan burgerschapsvorming bij de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer.
- Maatschappelijk verantwoord: Instrument voor zelfevaluatie actief burgerschap en sociale integratie
Deze publicatie is relevant voor schoolleiders en docenten maatschappijvakken. Het instrument is een hulpmiddel bij het bepalen in hoeverre een school de diverse mogelijkheden om actief burgerschap en sociale integratie te implementeren werkelijk benut.
links
agenda
nieuws
- Nieuw boek over burgerschapsonderwijs door docent Maatschappijleer5 november 2020
- Digitale Scheurkalender Burgerschap2 november 2020
- Hoe maak je terrorisme bespreekbaar in de klas?29 oktober 2020
- Reactie minister op kamervragen over wetsvoorstel burgerschap en burgerschap in het curriculum2 juli 2020
relevante SLO-publicaties
- Burgerschap in het basisonderwijs17 oktober 2018
- De Tweede Wereldoorlog in het curriculum20 februari 2018
- Leren, loopbaan en burgerschap in het praktijkonderwijs4 december 2015
- Op zoek naar gedeelde waarden : handreiking waarden en burgerschapsvorming op scholen1 oktober 2015
- Oorlog en dekolonisatie : heroriëntatie op de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie van Nederlands-Indië : bijlagen12 mei 2015