leermaterialen

24 januari 2024

Overzicht voor praktische ICT-vaardigheden

Hoe werk je handig met een tekstverwerker of presentatieapp? Hoe werkt internet en je thuisnetwerk? Waar moet je op letten bij het versturen van app-berichten of e-mails? Wat is een veilig wachtwoord en waarom is dat belangrijk?
We denken misschien dat onze leerlingen zich aardig kunnen redden met ICT, maar hoe digitaal vaardig zijn ze eigenlijk? Misschien kunnen onderstaande materialen daar aan bijdragen.

Mis je nog wat of klopt iets niet (meer)? Neem dan contact op met Emma Oude Egberink (e.oudeegberink@slo.nl).

Digitaal Rijbewijs MS Office

(RoFo Computer Onderwijsmateriaal, 2013-2019)
vo, mbo
Cursussen om leerlingen vaardig te maken in de Office-pakketten Word, Excel, PowerPoint en Acces. Met docentenhandleiding. Er zijn drie verschillende versies leverbaar: Office 2013, Office 2016 en Office 2019.
www.rofo.nl

Digital skills for kids

(Heutink, 2021)
po 5-8, vo 1-2
Leerlijn digitale basisvaardigheden waarmee leerlingen leren werken met de bekende tools, apps en services van Google of Office 365. Elke leerling kan, met behulp van checklists en uitlegvideo's, in eigen tempo werken en zelf bijhouden welke vaardigheden hij of zij al beheerst.
https://heutink-ict.nl

Dubbelklik

(Eduklik, 2020 jaarlijkse update)
vmbo 1-4
Modules voor de praktijklessen voor alle leerwegen in zowel de onder- als bovenbouw van het vmbo. Er wordt geoefend met ICT-vaardigheden in een praktische, beroepsgerichte context. De leerling maakt gebruik van handleidingen en instructiefilmpjes bij de diverse Office-programma's of andere beroepsgerelateerde programma's.
www.dubbelklik.nu

Greenscreenbox - lesmateriaal

(Monop)
po 1-8, vo 1-4
Lesmateriaal waarmee leerlingen met behulp van greenscreen-techniek werken aan digitale vaardigheden en mediawijsheid (o.a. fake news). Er zijn diverse projecten verkrijgbaar. 
https://greenscreenbox.nl/product-categorie/lesmateriaal/

Maakietsmedia.nl

(2d3d, 2019-2023)
vo
Verzameling van gratis verkrijgbare software rond beeld en geluid, zoals fotobewerking, 3D print en muziek en sound. Met trainingen om met de programma's aan de slag te gaan en een indicatie over de bruikbaarheid en moeilijkheid van de programma's.
www.maakietsmedia.nl

Schoolbloks Google basisvaardigheden

(Schoolblocks)
vo 1-2
Module voor het leren omgaan met de belangrijkste Google apps. Thema's: werken in de cloud, Google Drive-Documenten-zoeken-Presentaties-Classroom-Gmail en Meet.
www.schoolblocks.nl

Schoolblocks Microsoft basisvaardigheden

(Schoolblocks)
vo 1-2
Module voor het leren omgaan met de belangrijkste Microsoft apps. Thema's: werken in de cloud, One drive, Microsoft Word-Powerpoin-Teams en Outlook, zoeken via Google.
www.schoolblocks.nl

Startpagina ICT Vaardigheden

(Het Perron, 2018)
vo 1
Wikiwijs-arrangement van school Het Perron om de brugklassers basisvaardigheden aan te leren voor het werken met een laptop en de bijbehorende tools. Er wordt zowel aandacht besteed aan hardware, software als verstandig computergebruik.
https://maken.wikiwijs.nl

ICT-idee

(Herman van Schie)
po 7-8, vo 1-2
Website met gratis ICT-toepassingen (tools) voor het onderwijs. Onder meer voor: communiceren, mindmappen, presenteren, samenwerken. De opgenomen toepassingen zijn voorzien van een toelichting en een stap-voor-stap handleiding.
https://ict-idee.blogspot.nl

Klik & Tik

(Uitgeverij Eenvoudig communiceren, 2019)
pro
Stapsgewijs digitale basisvaardigheden aanleren. Werkboek en behorende digitale oefenprogramma's: de start, de basis (oud-nieuw), het internet op, veilig online, samen op ‘t web en de tablet (Android en iPad). De programma's staan op de website Oefenen.nl.  Scholen hebben hiervoor een licentie nodig.
www.eenvoudigcommuniceren.nl

Wikiwijs - Digitale geletterdheid po-vo-(v)so

(Kennisnet)
po 1-8, vo, (v)so
Open lesmateriaal, tips en informatie voor de vier domeinen van digitale geletterdheid: ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Speciaal voor het (v)so is er een themapagina met leermaterialen rond thema's zoals: veiligheid en privacy, nep en echt, zoeken en vinden.
https://www.wikiwijs.nl/startpagina/dgpovo/

Word 2016

(Het Perron, 2017)
vmbo 1, vso
Serie van twaalf lessen (Wikiwijsarrangement) om leerlingen zich de basisvaardigheden van Word eigen te laten maken.
https://maken.wikiwijs.nl