Landelijk netwerk taal

1 december 2021

Logo-Landelijk-Netwerk-Taal

Wat zijn de nieuwste inzichten rondom het onderwijs in begrijpend lezen? Hoe evalueer je schrijftaken en volg je de ontwikkeling van je leerlingen? Welke mogelijkheden biedt thematisch onderwijs om geïntegreerd aan taaldoelen te werken?

Wil je graag antwoord op dit soort vragen over taalonderwijs op de basisschool, dan ben je bij het Landelijk Netwerk Taal aan het juiste adres. Het netwerk bestaat uit zo'n 1200 taalcoördinatoren, taalspecialisten en andere geïnteresseerden die gezamenlijk maar één doel voor ogen hebben: goed taalonderwijs voor elke leerling!

“Ik vind dat er goed wordt aangesloten op hedendaagse vraagstukken.”

Om elkaar daarbij te inspireren organiseert het Landelijk Netwerk Taal (LNT) in de eerste plaats netwerkdagen: inspiratiedagen met lezingen en workshops waarin actuele onderzoeken, good practices en effectieve didactieken met elkaar gedeeld en besproken worden. De netwerkdagen vinden altijd plaats op donderdagen in Utrecht en worden drie keer per jaar georganiseerd. Elke netwerkdag heeft zijn eigen focus:

  • de praktijk: voor taalcoördinatoren en leraren (maart)
  • onderzoek en beleid: voor taalspecialisten (april)
  • de driehoek beleid, praktijk en wetenschap: voor taalcoördinatoren en taalspecialisten (september)

“De netwerkdag voldeed meer dan aan mijn verwachtingen!

Daarnaast organiseert het LNT gedurende het jaar themasessies, vaak aan het eind van de middag, rondom specifieke deelonderwerpen. Om met elkaar de verdieping te zoeken, in gesprek te gaan of om als klankbord een reactie te geven op (onderzoeks)rapportages.

Ik vond de kwaliteit echt goed en de deelnemers heel gevarieerd. Leuke gesprekken.”

Komende activiteiten

  • Dinsdag 18 januari 2022: LNT Themamiddag (online) | TOS in de klas (meld je aan!)
  • Donderdag 24 maart 2022: LNT Netwerkdag (fysiek in Utrecht) | Plezier in lezen, schrijven en spreken!
  • Donderdag 9 juni 2022: LNT Netwerkdag (fysiek in Utrecht) | Van theorie naar praktijk (en andersom)

Lidmaatschap van het Landelijk Netwerk Taal

Wil je op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van het Landelijk Netwerk voor Taal in het basisonderwijs, dan kun je gratis lid worden van het netwerk. Stuur dan een mail onder vermelding van het Landelijk Netwerk Taal naar LNT@slo.nl en vermeld daarin jouw gegevens, functie en werkplek.

Als lid van het Netwerk ontvang je regelmatig digitale nieuwsbrieven met relevante berichtgeving over taal in het basisonderwijs en word je uitgenodigd voor de landelijke netwerkdagen en andere brainstorm- en discussieavonden.

Verslagen van eerdere netwerkdagen

De netwerken bestaan beide al meerdere jaren. De verslagen van eerdere activiteiten zijn op deze pagina terug te vinden.

geselecteerde documenten

De volgende documenten helpen je verder op weg rond dit thema:

Flyer van het Landelijk Netwerk Taal (pdf, 828 kB)

toon meer