Ervaringen uit de praktijk

22 april 2022

Er zijn al diverse scholen bezig met het werken aan inclusiever onderwijs. Vanuit SLO hebben we onder andere contact met onderstaande scholen die hun ervaringen met ons gedeeld hebben. In onderstaand overzicht is beschreven op welke manier zij aan inclusiever onderwijs werken en je kunt doorklikken naar de homepagina's van de scholen.

Stichting Kanz (Heerhugowaard): biedt leerlingen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) kansen, onderwijs en zorg aan in een inclusieve setting. Er wordt veel waarde gehecht aan kleinschaligheid, efficiënt werken en ouderbetrokkenheid.

OBS de Bolster (Sint-Michielsgestel): leerlingen die doof of slechthorend zijn krijgen samen met horende leerlingen regulier onderwijs. Kentalis Talent (Vught) ondersteunt de slechthorende en dove leerlingen op deze school. In elke groep is een tolk aanwezig en op de school zijn er logopedisten en een docent gebarentaal. Samen met het personeel is een praktisch draaiboek opgesteld met wat er wel en niet werkt.

Vso De Buitenhof (Heerlen): speciaal en regulier onderwijs in één gebouw. De leerlingen zitten nog niet in één klas. Wel krijgen de leerlingen van De Buitenhof al les van de leraren van het Bernardinuscollege. Ze hopen het onderwijs langzaam in elkaar te kunnen schuiven, zodat leerlingen de overstap kunnen maken naar het regulier onderwijs.

Wil je meer weten over de ervaringen van deze scholen? Bekijk dan het webevent Inclusiever onderwijs.

Bekijk hieronder het fragment over de samenwerking tussen OBS de Bolster en Kentalis met ondertiteling.