Schriftelijke toetsen

13 december 2019

Voor de schriftelijke toetsen kan inspiratie opgedaan worden uit centrale examens van afgelopen jaren of uit opdrachten uit methodes.

Voorbeeld 1

In een fototoestel wordt datgene wat je fotografeert, afgebeeld op een stukje lichtgevoelige chip van 24 mm x 36 mm. Je maakt een foto van een boom op 50 m afstand. De boom is 24 mm hoog op de film en in werkelijkheid 24 m hoog.

 • Bereken de vergroting.
 • Bereken de afstand tussen lens en film.
 • Bereken de brandpuntsafstand van de lens.

Voorbeeld 2 Een gouden medaille verdiend met schaatsen

Ireen Wüst won op een kampioenschap de 3000 m in een tijd van 3 minuten en 56 seconden (afgerond). Haar voorsprong op nr. 2 bedroeg 0,15 seconden. Thijs zegt:" Dat verschil in tijd is zo klein dat het in afstand niets voorstelt: als ze tegen elkaar hadden gereden had je het verschil niet kunnen zien."

 • Bereken de voorsprong van Ireen in meters.

Neem hierbij aan dat beide rijdsters op het laatst de gemiddelde snelheid hadden van Ireen. (Naar: D-examen natuurkunde, tweede tijdvak,1989).

Daarnaast kan in de vraagstelling aandacht zijn voor actuele, maatschappelijke situaties en regionale omstandigheden.

Voorbeeld 3 Electroscooter

Niet voor op de openbare weg, maar wel flitsend: elektrische scootertjes. Oorspronkelijk gebruikt om grote afstanden af te leggen in fabrieken, worden deze scooters nu meer en meer aan particulieren verkocht. Bij de scooter staat een aantal eigenschappen aangegeven:

Scooter.PNG
(Uit: Tijdschrift Exaktueel​)

 • ​Hoe ver moet je volgens de advertentie ongeveer met een acculading kunnen rijden als je uitgaat van de maximum snelheid en de kortste werktijd van de accu?
 • Hoe groot is de stroom die de motor nodig heeft om te werken?

Dit scootertje heeft twee accu's. Per accu staat aangegeven hoeveel energie die bevat. Dit wordt aangegeven in de eenheid Ah; 2Ah betekent bijvoorbeeld dat de accu een uur lang 2 ampère kan leveren (of 2 uur lang 1A). Als je de accuspanning weet kun je hiermee uitrekenen hoeveel energie de accu bevat.

 • Bereken de hoeveelheid energie in kWh die in totaal in de accu's kunnen worden opgeslagen. 
  Tip: Gebruik E = P*t en P=U*I
 • Hoe lang kan de motor dan draaien op 1 acculading? Klopt dit met de bewering in de advertentie?
 • Hoe groot is het bereik van de scooter dan geworden uitgaande van de maximum snelheid?