Keuzevakken ontwikkeld bij andere profielen

13 december 2019

Inmiddels zijn er circa 130 keuzevakken waaruit scholen kunnen kiezen. Ook profielmodulen mogen aangeboden worden als keuzevakken.

Hiervoor geldt dat bb- en kb-leerlingen maximaal twee modulen uit één ander profiel als keuzevak mogen kiezen. Dezelfde regel geldt voor gl. Gl-leerlingen mogen de twee andere modulen (uit het kb-profielvak) kiezen als keuzevak. Hierdoor is het mogelijk dat een gl-leerling een volledig profiel kan volgen.

De keuzevakken kunnen op verschillende manier worden samengesteld. In het onderstaande schema is aangegeven welke keuzes scholen daarbij kunnen maken. Regel blijft: een leerling kan alleen kiezen uit het aanbod van de school en de leerling moet ook echt iets te kiezen hebben.

keuzevakken andere profielen
keuzevakken andere profielen

Leerlingen kunnen keuzevakken en/of modulen kiezen die ontwikkeld zijn door andere SVC's, maar die goed bij andere profielen kunnen aansluiten. Dat kan interessant zijn voor scholen die te maken hebben met regionale en specifieke omstandigheden zoals arbeidsmarktrelevantie, geografische ligging (bijv. de havens) en het aanbod van vervolgopleidingen. Aansluitende keuzevakken (voorbeelden (pdf, 77 kB)) die complementair kunnen zijn bij het profielvak E&O, kunnen bijvoorbeeld komen uit de volgende profielen:

  • Horeca, Bakkerij en Recreatie
  • Zorg en Welzijn
  • Techniek