leermaterialen

13 april 2022

Overzicht voor alle domeinen

Ben je op zoek naar leermaterialen waarin alle vier domeinen van digitale geletterdheid voor het voortgezet onderwijs aan bod komen? Wil je met een doorlopende leerlijn werken aan digitale geletterdheid? Kijk dan eens in onderstaand overzicht. Voor materialen voor een specifiek domein kijk je verder op de overige pagina’s.

Mis je nog wat of klopt iets niet (meer)? Neem dan contact op met José Lodeweges (j.lodeweges@slo.nl)

Basicly

(Basicly, 2019)
po 1-8, vo 1-3
Interactief online platform waarmee je als school alle handvatten krijgt om eenvoudig aan de digitale geletterdheid van je leerlingen én team te werken. Inclusief professionalisering, complete werkvormen, instructievideo’s en persoonlijke begeleiding. De lessen zijn ontwikkeld voor alle vier domeinen, verdeeld over vijf niveaus waarbij wordt uitgegaan van de aanbodsdoelen digitale geletterdheid. Leraren kunnen via een proeflicentie alle functionaliteiten uitproberen voordat ze overstappen op een betaalde licentie.
www.basicly.co

Bomberbot vo

(Bomberbot, 2020)
vo 1-2
Online platform met lessen en leerlingvolgsysteem om te werken aan digitale vaardigheden. Keuze uit twee lespakketten (mét en zonder formatief evalueren). ICT-basisvaardigheden (10 lessen): e-mails en bestanden beheren, tekstverwerken, presenteren. Informatievaardigheden (5 lessen): onderzoeksproject. Mediawijsheid (12 lessen): introductie in media, online communiceren, veiligheid en privacy. Computational thinking (14 lessen): basis programmeerconcepten, games maken.
https://bomberbot.com

CodeSkilzz

(Digitale Educatieve Uitgeverij Robin, 2020)
po 7-8, vmbo 1-2, havo/vwo 1-3
Online lespakket met leerstof voor de leerlijnen: ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Informatievaardigheden is geïntegreerd in deze drie leerlijnen opgenomen. De leerlijnen kunnen ook apart afgenomen worden. Er zijn 18 lessen (zes lessen per leerlijn van elk twee studielastuur) uitgewerkt voor de niveau’s vmbo b-k, vmbo g-t, havo en vwo. Maakt gebruik van een serious game (avonturen van een astronaut) om leerlingen kennis te laten maken met de wereld van informatie, media, logica, redeneren, online samenwerken etc.
Voor lessen over actuele thema's kunnen ook de modules van LevelUp! ingezet worden.
www.codeskillz.nl

Digit vo

(Instruct Uitgeverij, sinds 2016)
pro, vmbo 1-3, havo/vwo 1-3
Online methode digitale geletterdheid in drie versies (praktijkonderwijs, vmbo en havo/vwo). Totaal ruim vijftig lesuren verdeeld over zes blokken: basiskennis ICT, informatievaardigheden, mediawijsheid, computional thinking, projecten (overkoepelend) en het E-lab (praktisch aan de slag met o.a. micro:bit). Het blok mediawijsheid bevat veel klassikale lesmomenten. De overige onderdelen van DIGIT kunnen leerlingen zelfstandig doorwerken. DIGIT bevat een uitgebreid online dashboard voor de docent. Bekijk ook het productoverzicht. Om de digitale geletterdheid van leraren zelf te verbeteren is DIGIT-updater ontwikkeld.
www.digitalegeletterdheid.nl

Go21­_

(Learnbeat, 2020)
vo 1-3
Met deze methode gaan leerlingen digitaal en zelfstandig aan de slag met alle leerlijnen van digitale geletterdheid. De opdrachten van meer dan 120 lessen zijn de leidraad van de methode en worden aangevuld met theorie en video’s. De docent heeft voortdurend inzicht in de voortgang van de klas.
https://learnbeat.nl/lesmateriaal

Handboek digitale geletterdheid 2021-2022

(Kennisnet, 2021)
po, vo
Dit nieuwe handboek is de opvolger van de versie uit 2017 en is bedoeld voor iedereen die digitale geletterdheid een structurele plaats in het onderwijs wil geven. Voor schoolleiders en schoolbestuurders maar ook voor leraren die inspiratie willen opdoen. Hoe ontwikkel je een visie op en implementeer je digitale geletterdheid in de praktijk? Het onderdeel met praktische tips is te vinden op wikiwijs.nl/startpagina/dgpovo/ met voorbeeldleerlijnen, lestips en projectideeën, checklists, etc. Het handboek is kosteloos te downloaden.
www.kennisnet.nl

LerenDoenMaken

(LerenDoenMaken, 2017)
po 1-8, vo 1-2
Platform voor digitale geletterdheid met opdrachten voor toekomstgerichte vaardigheden. Leerlingen kunnen bij het kiezen van een opdracht in de huid kruipen van een 'specialist' (bijvoorbeeld: journalist/schrijver, programmeur/gameontwerper, reisleider/gids, wetenschapper/uitvinder). Er kan ook geselecteerd worden op vaardigheden en op niveau.
www.lerendoenmaken.nl

LessonUp

(FutureNL)
po 1-8, vo 1-2
Leskanaal met lessen en lesplannen voor digitale vaardigheden. Voor computational thinking zijn al ruim 350 lessen opgenomen. Deze lessen zijn ook in een leerlijn geplaatst, met een overzicht van producten die aangeschaft kunnen worden ter ondersteuning van activiteiten. Onderdeel van het leskanaal zijn de wekelijkse lessen Digi-doener.
www.lessonup.com

LevelUp!

(Codeskillz)
vo 1-2
Wekelijks verschijnende gratis modules voor digitale geletterdheid. De onderwerpen worden uitgekozen op basis van actuele thema's (zoals 5G, nepnieuws, Corona-app). Een les bestaat uit een lesbrief, werkblad en presentatie en is direct inzetbaar.
https://codeskillz.nl/levelup

Mediawegwijs

(Mediawegwijs, 2017)
po 1-8, vo 1-2, sbo, pro
Leerlijn digitale geletterdheid voor alle vier domeinen (mediawijsheid, informatievaardigheden, ICT-basisvaardigheden en computational thinking) bestaande uit 49 lessen voor groep 1 t/m 8 primair onderwijs : groep 1-2 zeven lessen, groep 3-8 zeven lessen per leerjaar.  Er is ook een lessenreeks van 15 lessen voor onderbouw vo. Er zijn meer lessen in ontwikkeling. Vanuit het totaaloverzicht van lessen kan ook een themaleerlijn gekozen worden. Thema's:  echt & nep, filmen, gaming, hightech technieken, online identiteit, programmeren, robots en toekomstberoepen.  Vakdocenten van Mediawegwijs ondersteunen leraren door een train-de-trainer programma, studiedagen en ouderbijeenkomsten. Handleidingen staan op de website en kunnen via een licentie aangeschaft worden.
www.mediawegwijs.nl

Online Masters

(VodafoneZiggo, 2018)
po 7-8, vo 1-2
Gratis online lesprogramma met dertien interactieve lessen waarbij leerlingen ook hun smartphone kunnen gebruiken. Vier modules: Digital master, Creative master, Safe master en Social master. De leerlingen bekijken de video’s waarin de masters uit het vak de leerlingen meenemen in hun wereld. Met een handleiding (po of vo) voor leraren, werkbladen per module, toolkit voor ouderavond en digibordlessen.
www.online-masters.nl

Schoolblocks - Digitale vaardigheden

(Schoolblocks)
po 5-8, vo 1-2
Lesmateriaal voor digitale vaardigheden. Als doorlopende leerlijn of per module in te zetten. Modules: ICT-basisvaardigheden, computational thinking, mediawijsheid, informatievaardigheden en design. Naast aandacht voor theorie gaan leerlingen vooral praktisch aan de slag.
www.schoolblocks.nl

Wikiwijs - Digitale geletterdheid po-vo-(v)so

(Kennisnet)
po 1-8, vo, (v)so
Open lesmateriaal, tips en informatie voor de vier domeinen van digitale geletterdheid: ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Speciaal voor het (v)so is er een themapagina met leermaterialen rond thema's zoals: veiligheid en privacy, nep en echt, zoeken en vinden.
https://www.wikiwijs.nl/startpagina/dgpovo/