Zelf aan de slag

4 maart 2021

Er zijn tal van tips en tools om zelf met formatieve evaluatie aan de slag te gaan in het onderwijs. Een kort overzicht met enkele interessante links.

De leerdoelenkaart Nederlands: waar werkt de leerling naartoe? Inzicht in leerlijnen en doelen 
Voor Nederlands zijn de kerndoelen, referentieniveaus en eindtermen overzichtelijk samengebracht in de leerdoelenkaart Nederlands. Een hulpmiddel om samen met leerlingen gericht te werken aan leerdoelen. Meer informatie vind je op http://leerplaninbeeld.slo.nl/.

Formatiefevalueren.slo.nl
De website voor les- en schoolvoorbeelden, instrumenten, handreikingen, animaties, blogs en podcasts over formatief evalueren in de klas en in de school.

Toetsrevolutie
De plek waar Rene Kneyber en Dominique Sluijsmans hun kennis delen over formatief handelen. Je vindt er ook het boek Toetsrevolutie: naar een feedbackcultuur in het voortgezet onderwijs met prachtige lesuitwerkingen bij de verschillende vakken (gratis download).

Toolkit FE-technieken
De plek waar onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool fiches, achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden publiceren. Je vindt er tientallen actieve werkvormen, vraagtechnieken, observatie- en feedbackmanieren om het leren zichtbaar te maken en bij te sturen.

The Classroom Experiment 
Een tweedelige BBC-documentaire (deel 1 en deel 2) waarin Dylan Williams experimenteert met technieken van formatief evalueren in de klas, zoals geen vingers, gebruik van wisbordjes, invulling ouderavonden door leerlingen, verkeerslichttechniek, leerlingen die feedback aan de docent geven etc.