Veelgestelde vragen programma klein
FAQ's over praktijkgerichte programma’s voor het havo.
De kleine examenprogramma’s zijn ontwikkeld op 120 studielastuur (voor de bovenbouw van het havo).
Als je een ontheffing ontvangt om een of beide praktijkgerichte programma’s in kleine variant aan te bieden zal het schoolexamenvak onderdeel zijn van het combinatiecijfer voor die havisten die het praktijkgerichte programma volgen. Dit betekent dat het combinatiecijfer naast CKV, maatschappijleer en het profielwerkstuk ook het eindcijfer van het praktijkgerichte examenvak bevat.
Havo-scholen bepalen zelf of en wanneer ze een of beide praktijkgerichte programma's in hun onderwijsaanbod opnemen. Hiervoor is voor de doorontwikkelfase (2022 – 2025) een ontheffing nodig van het ministerie van OCW.
Voorwaarden die worden gesteld aan deelname doorontwikkelfase
- Het is een schoolexamenvak: Een praktijkgericht programma krijgt op uw school een structurele plek binnen het onderwijsprogramma van een leerling die het gekozen heeft als extra examenvak, met voldoende omvang om de beoogde leerdoelen te kunnen ontwikkelen (deze programma’s zijn ontwikkeld op 120 studielastuur, verspreid over leerjaren 4 en 5 havo).
- Inzet van personeel: Een praktijkgericht programma wordt op uw school gegeven door docenten die bevoegd zijn les te geven in het havo. Het bevoegd gezag bepaalt of de kwalificatie passend is (in lijn met artikel 26d Inrichtingsbesluit WVO).
- Kennisdeling, uitwisselen van materialen en curriculumevaluatie: Uw school stelt een vertegenwoordiger van de schoolleiding en minimaal twee docenten en op verzoek leerlingen in de gelegenheid om deel te nemen aan de activiteiten die door SLO in het kader van onderzoek, monitoring en kennisdeling worden georganiseerd. Van uw school wordt daarnaast verwacht twee keer per jaar aan de curriculumevaluatie mee te werken.
Wij vinden het belangrijk dat er een goede digitale handreiking beschikbaar komt voor alle havo-scholen. We vragen scholen om hiervoor ervaringen en het ontwikkelde materiaal te delen met SLO en andere (doorontwikkel)scholen. Er worden gedurende de doorontwikkelfase landelijke bijeenkomsten georganiseerd om elkaar te inspireren en van tips te voorzien.
Vanaf augustus 2023 kunnen havo-scholen onder bepaalde voorwaarden de praktijkgerichte havo-programma’s gedurende één cohort gaan beproeven tijdens de doorontwikkelfase. Scholen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen zich tot en met 14 april 2023 aanmelden bij Anouk Hanssen: anouk.hanssen@minocw.nl.
In uw aanmelding dient u (1) een korte motivatie bij te voegen (max. 500 woorden) en aan (2) te geven op welke wijze de schoolleiding de ontwikkeling van een praktijkgericht programma gaat faciliteren (max. 500 woorden).
Daarnaast dient in de aanmelding doorgegeven te worden:
3) De gegevens van uw school (BRIN-nummer en schoollocatie);
4) Of u het concept examenprogramma Maatschappij (pgp-M) of Technologie (pgp-T) of beide examenprogramma’s denkt te gaan aanbieden;
5) Welke docenten naast de schoolleider gedurende de doorontwikkelfase betrokken zijn bij de curriculumevaluatie, inclusief de gegevens van de contactpersoon van uw school (mail + telefoonnummer).
Ja, er dient toestemming te zijn van de medezeggenschapsraad voor het meedoen aan de doorontwikkelingsfase van een praktijkgericht programma.
Dit cijfer wordt samen met de cijfers van de vakken Maatschappijleer en CKV en de vakken die door het bevoegd gezag mogen worden toegevoegd (EBVO artikel 50 lid 2) samen aangemerkt als het cijfer van een (1) vak. Dat wordt het combinatiecijfer.