Nieuws
verfijn de resultaten
Zoeken in de index
Landelijke bijeenkomst praktijkgerichte programma's havo in het teken van kennismaken, informeren, uitwisselen en inspireren
Hoe bruikbaar zijn de conceptkerndoelen en wat hebben scholen nodig? Kom op 10 oktober naar het landelijk congres ‘Actualisatie Kerndoelen’!
Komend schooljaar 2023/2024 start de pilot Praktijkroute havo-Educatie (PRE). Leraren en de leerlingen van negen scholen gaan het conceptexamenprogramma van deze praktijkroute komend schooljaar beproeven. Afgelopen maand was de kick-off bij SLO.
Josiah ‘t Hart (15 jaar) derdeklasser van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen, heeft de nationale eindronde voor de 20e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen. Aan de landelijke eindronde, die op 16 juni gehouden is aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, deden 21 leerlingen mee: 6 meisjes en 15 jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo. Annelie Wetzels (14 jaar) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven werd beste havist.
Verff Verhoeff (17 jaar, 6V) uit Vlaardingen van het Lentiz Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen is de winnaar van de 44e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De NSO werd gehouden van 7 t/m 14 juni aan de Universiteit Leiden. Mitchell Rikken (19 jaar, 6V) van het Lyceum Elst behaalde de tweede prijs. Kjeld Zwitserloot (16 jaar, 4V) van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en Jesse van der Waal (17 jaar, 5V) van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft eindigden met exact hetzelfde aantal punten op een gedeelde derde plek. De vijfde prijs ging naar Guus Bukkems (17 jaar, 6V) van het Carolus Borromeus College in Helmond. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 3000 scholieren mee. Aan de finale hebben 20 leerlingen deelgenomen; vijftien uit 6 vwo, vier uit 5 vwo en één uit 4 vwo.
Volgende week valt de nieuwe SLO context op de mat. Dit keer volledig in het thema van curriculumontwikkeling op school.
Wat verstaan we precies onder basisvaardigheden? En hoe kun je concreet aan de slag om de basisvaardigheden van jouw leerlingen te versterken? Op dinsdag 26 september en maandag 2 oktober organiseren we van 15:30 tot 17:00 uur een online bijeenkomst over basisvaardigheden voor docenten in het primair en het voortgezet onderwijs.
We leven in een snel veranderende informatiemaatschappij. Met ict en social media hebben we altijd en overal toegang tot nieuws en andere informatie. Iedereen kan zelf informatie plaatsen en verspreiden. De keerzijde hiervan is dat nepnieuws en misleidende informatie een steeds groter probleem wordt. Kritisch denken wordt daarom steeds belangrijker. Omdat veel informatie kwantitatief en wiskundig van aard is – getallen, hoeveelheden, grafieken en diagrammen – gaat het ook om kritisch wiskundig denken – een basisvaardigheid in de hedendaagse samenleving.
Meld je nu nog aan als leraar of vakexpert voor de actualisatie van de kerndoelen van de vijf nieuwe leergebieden.
Dit schooljaar zijn 25 enthousiaste scholen gestart met het beproeven van de kleine praktijkgerichte programma’s voor het havo.