Patisserie

13 december 2019

Het beheren en vervaardigen van patisserie- producten. Het betreft hier een verbredend keuzevak. Dit keuzevak is te volgen voor leerlingen uit alle profielen.

Leerlingen die uit het profiel HBR komen én de profielmodulen Bakkerij en Keuken al hebben gevolgd hebben dan een streepje voor, omdat bepaalde vaardigheden in dit keuzevak terugkomen.
Waar kunnen de leerlingen in dit keuzevak aan werken? Hier volgen enkele suggesties:

(Eenvoudig) suikerwerk:

  • Lolly
  • Snoepjes
  • Zuurtjes

Complexer suikerwerk:

  • Borstplaat
  • Spinsuiker
  • Suiker koken
  • Noga
  • Marsmello
  • Turksfruit

IJsbereiding:

  • Vruchten (eenvoudig)
  • Compositie van vers ijs

Dessert:

  • Enkelvoudig vruchtenbavarois (eenvoudig)
  • meervoudig compositie koken

Chocolade; bonbon (eenvoudig):

  • Doorhalen
  • Modeleren
  • Decoreren

Complexer:

  • Tableren
  • Mouleren/gieten
  • Garneren
  • Zelf vulling bereiden

Marsepein (eenvoudig):

  • Uitrollen
  • Kleuren
  • Modelleren

Complex marsepein:

  • Modeleren tot complexere vormen.

Verder kunnen onderstaande websites (klik op de logo's) nog de nodige handreikingen bieden voor het keuzevak patisserie voor de invulling van 80-120 uur. De meeste websites die beschreven zijn bij de verdiepende keuzedelen kunnen ook gebruikt worden voor patisserie. Het betreft hier enkele aanvullingen specifiek voor patisserie.

Bakkers in bedrijf Zelfmaakrecepten
Kokswereld vol van smaak

Patisserie met passie