Schoolvoorbeelden

26 april 2022

Burgerschapsonderwijs is meestal niet iets wat scholen van de grond af moeten opbouwen. Er zijn allerlei aanknopingspunten denkbaar.

De identiteit van de school bijvoorbeeld of de pedagogisch-didactische signatuur. Of door het aanbieden van een maatschappelijke stage. Korte video’s van een aantal inspirerende schoolvoorbeelden zijn hier te bekijken.

Heldring vmbo

In dit filmpje is te zien hoe Heldring vmbo invulling geeft aan burgerschapsonderwijs. Een bijdrage leveren aan de school en participeren in de samenleving staan centraal.

Maritieme Academie vmbo/mbo

In dit filmpje is te zien hoe Maritieme Academie vmbo/mbo invulling geeft aan burgerschapsonderwijs. De maatschappelijke stage vervult hierin een prominente rol.

Mavo aan Zee

In dit filmpje is te zien hoe Mavo aan Zee invulling geeft aan burgerschapsonderwijs. Burgerschap staat als vak op het rooster.

VSO De Heldring

In dit filmpje is te zien hoe VSO De Heldring in Amsterdam invulling geeft aan burgerschapsonderwijs. Het accent ligt op leerlingen zo zelfstandig mogelijk laten worden. Thema's als omgaan met geld, boodschappen doen, solliciteren en stemmen komen in het kader van burgerschap uitgebreid aan bod.

Lyceum Schondeln

In dit filmpje is te zien hoe Lyceum Schondeln invulling geeft aan burgerschapsonderwijs. Burgerschap als houding vormt hierin een centraal uitgangspunt.