Praktijkgericht werken in de havo: de volgende fase gaat van start!

23 februari 2022
contact: Mariska Maas

Het is belangrijk dat havisten zich breder oriënteren op vervolgopleidingen en toekomstige beroepen. Dat ze creatief denken en onderzoeken buiten school en nadenken over welke vervolgopleidingen aansluiten bij hun interesses en ervaringen. Hoe ziet het werken bij een bedrijf, dienst of instelling eruit? Welke kennis en vaardigheden heb je nodig in de praktijk? Dat is wat leerlingen gaan ontdekken met behulp van het praktijkgerichte programma!

Scholen aan de slag met twee praktijkgerichte programma’s

Vanaf augustus 2022 kunnen havoscholen aan de slag met twee praktijkgerichte programma’s: het praktijkgerichte programma Technologie en het praktijkgerichte programma Maatschappij. Deze programma’s zijn dan in concept klaar om door scholen beproefd te worden. Leerlingen werken aan levensechte opdrachten van externe opdrachtgevers. En ze  verbinden kennis en vaardigheden.

Schooleigen invulling

Wat past bij de leerlingen, de regio en de school? Scholen geven hun eigen invulling aan het onderwijsprogramma naar aanleiding van de examenprogramma’s. Voorbeelden van  vaardigheden waar leerlingen tijdens het praktijkgerichte programma mee aan de slag gaan, zijn:

  • Het ontwikkelen of verbeteren van een dienst, product of proces.
  • Het betrekken van experts bij het uitvoeren van een opdracht.
  • Het analyseren van actuele vraagstukken.
  • Het maken van een product of prototype in opdracht van een externe opdrachtgever.

Is je interesse gewekt? Wil je je aanmelden voor de volgende fase? Op deze pagina vind je meer informatie.