Terugblik Congrestival: Samen de volgende stap

18 juni 2024

De praktijkgerichte programma’s voor vmbo gl en tl zijn een feit! Scholen die dat willen, kunnen vanaf schooljaar 2024-2025 het praktijkgerichte programma invoeren in hun onderwijs. Dat was reden voor een gezamenlijke viering en dit deden we met het Congrestival: Samen de volgende stap.

Op dinsdag 28 mei ontmoetten pilotscholen, scholen die subsidie hebben aangevraagd en genodigden elkaar in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De druilerige buitenlucht maakte snel plaats voor de vrolijke festivalsfeer binnen, waar Sandy Nijhuis de bezoekers vanaf hoofdpodium verwelkomde en het woord gaf aan Timon Verheule, directeur vo bij OCW.

Als maatschappij zijn we verantwoordelijk voor meer waardering voor praktijk en beroep. De praktijkgerichte programma's zijn hier een eerste stap in", aldus Timon Verheule.

Waar bezoekers zich normaal gesproken inschrijven voor vaste sessies, kon iedereen deze keer vrij rondlopen om die informatie op te halen die ze nodig hebben om verder te komen met hun praktijkgerichte programma. Van het opzetten van een praktijkgericht programma en het 'keuren' van je onderwijsprogramma tot rondneuzen bij ervaren pilotscholen op de inspiratiemarkt of het bijwonen van een pitch. We bedanken deze pilotscholen (pdf, 163 kB) dan ook van harte voor hun waardevolle bijdrage tijdens het Congrestival.

Ook OCW, SLO, NRO, Bijscholing vmbo, VO-raad, Platform-TL, SPV en de Vrije Denkers hielpen pilotscholen en subsidie-aanvraagscholen op weg dankzij hun sessies op het Congrestival. Tussen de sessies door waren her en der grote glunderende ogen te vinden. Niet alleen van de nieuw opgedane kennis, ook van de fantastische kaartjes die bezoekers ontvingen van de Complimentenmakers, die gehuld in een gigantische rode strik en gewapend met pen en papier rondliepen op de beursvloer.

Met een tas vol ideeën keerden bezoekers terug naar het hoofdpodium waar Rob Abbenhuis, als nestor van het vmbo bij SLO, werd bedankt namens alle aanwezigen voor zijn belangrijke bijdrage aan het onderwijs. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, sloot de dag af en benadrukte:

Samenwerking met het mkb is van groot belang om leerlingen kansen te laten zien. Investeren in een pgp is investeren in jezelf en in de bedrijven om je heen.

Samen op naar een volgende stap met bedrijven en instellingen!

Congrestival gemist?

Heb je het Congrestival gemist en ga je na de zomer aan de slag met het praktijkgerichte programma? Stuur dan een mail naar vmbo@slo.nl en ontvang je eigen congrestivaltas met onder andere het pgp-boek. Daarin vind je alle examenprogramma’s en het beleid bij invoering van een praktijkgericht programma op jouw school.

Over de praktijkgerichte programma's

Wil je meer weten over de praktijkgerichte programma's voor gl en tl? Je leest er alles over op deze pagina.