In de media
verfijn de resultaten
Zoeken in de index
aantal resultaten: 350
Jongeren publiceren vaak foto's en video's van zichzelf of van anderen, maar zijn zich nog niet bewust van de consequenties. Hoe kunnen we ICT gebruiken om leerlingen te leren nadenken, organiseren, communiceren en samenwerken? In het onderwijs van de toekomst verdient digitale geletterdheid een prominente plaats. Samen met scholen ontwikkelt SLO een doorlopende leerlijn po-vo digitale geletterdheid. Er is een leerplankader met inhouden en doelen.
28 mei 2018
In het vmbo nieuwe stijl maken scholen de examentoetsen voor de keuzevakken in de beroepsgerichte programma's zelf. Scholen kunnen zo inspelen op lokale behoeftes en hun leerlingen meer maatwerk bieden. Dat is veel werk, maar biedt ook kansen.
28 mei 2018
Onderzoeker Monique Volman en projectleider Nienke Nieveen zien hoe verfrissend het kan zijn als een school met het eigen curriculum aan de slag gaat. Maar soms is het ook een worsteling. 'Scholen moeten meer ondersteund worden.'
28 mei 2018
Inzicht in hun leerproces motiveert leerlingen. Maar dan moet je wel weten waar je precies naartoe werkt. Voor rekenen/wiskunde zijn er nu tussendoelen: handig bij formatief evalueren.
28 mei 2018
Hoe geef je systematisch les in digitale vaardigheden? Een school in Leidschendam kiest voor een apart, driejarig lesprogramma.
28 mei 2018
Basisscholen willen hun onderwijs zoveel mogelijk afstemmen op individuele leerbehoeften van leerlingen. Om te onderzoeken of ICT-toepassingen een bijdrage kunnen leveren aan rekenonderwijs op maat, zetten SLO en Kennisnet de Proeftuin linked data rekenen po op. Acht basisscholen deden mee aan de proef, die liep van maart tot juli 2017. ‘Leraren kregen meer grip op het leerproces van kinderen.’
28 mei 2018
Veel scholen vinden het belangrijk om doelgericht aan de mondelinge taalvaardigheid van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften te werken. Maar hoe doe je dat? Het instrument Mondeling op Maat, dat is ontwikkeld binnen het project Passende perspectieven, helpt scholen op weg.
28 mei 2018
Het is belangrijk dat scholen aandacht schenken aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen, vinden Ferre Laevers, directeur van het Expertisecentrum Ervaringsgericht Onderwijs, en Nora Steenbergen-Penterman, projectleider van het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling van SLO. ‘Leerkrachten moeten leerlingen helpen ontdekken wie ze zijn en wie ze willen worden.’
28 mei 2018
Concrete lesvoorbeelden helpen leraren om de theorie van het 'leerplankader kunstzinnige oriëntatie' te vertalen naar de praktijk en de stappen in het creatieve proces inzichtelijk te maken. Toch schieten woorden weleens te kort om de beschrijven wat er in een les beeldend, dans, drama, muziek of cultureel erfgoed aan bod kan komen. Daarom heeft SLO de lesvoorbeelden aangevuld met korte filmpjes.
28 mei 2018
Zoveel leerlingen. zoveel verschillen. Maar dat geldt net zo goed voor docenten. Daarom biedt AOC Oost hen een training op maat waarmee zij gerichter leren werken aan opbrengsten. Bijzonder is dat alle digitale trainingsinformatie te vinden is in de elektronische leeromgeving en dat elke docent gekoppeld is aan een 'buddy'. 'Zo kunnen zij samen vanuit hun eigen lespraktijk werken aan betere opbrengsten', aldus docente Laura Wildemann, die de training in het kader van haar studie opzette.
28 mei 2018