Mitchell Rikken wint 43e Nationale Scheikundeolympiade 2022

8 juni 2022

Mitchell Rikken (18 jaar, 5 vwo) uit Arnhem van het Lyceum Elst is de winnaar van de 43e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De NSO werd gehouden van 27 mei t/m 3 juni bij Dow in Terneuzen. Niels Manning (19 jaar, 6 vwo) van het Ubbo Emmius, locatie Stationslaan in Stadskanaal behaalde de tweede prijs. Derron van Os (16 jaar, 6 vwo) van het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht werd derde, Joran de Ridder (16 jaar, 6 vwo) van het Porta Mosana College in Maastricht werd vierde en de vijfde plaats ging naar Gijs van Helsdingen (18 jaar, 6 vwo) van het Pax Christi College in Druten. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 2500 scholieren mee. Aan de finale hebben 19 leerlingen deelgenomen; 13 uit 6 vwo en 6 uit 5 vwo.

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek

De Nationale Scheikundeolympiade (NSO) vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en om talenten een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de beste leerlingen geselecteerd. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.

Na twee coronajaren met allerlei beperkingen kon de olympiadeweek eindelijk weer op locatie plaatsvinden, dit jaar bij Dow in Terneuzen. Tijdens deze achtdaagse kregen de finalisten, mede ter voorbereiding op de internationale Chemieolympiade (IChO), een uitgebreid theoretisch programma op hoog niveau voorgeschoteld door toponderzoekers van Dow. Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning, zoals suppen, skiën en zwemmen. De week werd afgesloten met een theorietoets van vier uur.

Prijsuitreiking

De prijzen werden uitgereikt door Anton van Beek, President Dow Western Europe. Onno de Vreede, Human Capital coördinator van ChemistryNL reikte de Topsector Chemie ‘Kanjerprijs’ van 250 euro uit aan de top vier van de NSO. Voor het eerst werd vanuit ChemistryNL ook een duurzaamheidsprijs uitgereikt. Begeleid door Kees Biesheuvel en Ronald Wevers van Dow namen de leerlingen deel aan een CO2 reductiespel en, op de laatste dag, aan een duurzaamheidsmasterclass. In de masterclass gingen de leerlingen op zoek naar hun eigen toekomstige rol bij het verduurzamen van de chemie. Mitchell Rikken van het Lyceum Elst kwam hierbij het beste uit de bus en mocht de prijs van 250 euro in ontvangst nemen.

De Malmberg-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50% score) werd uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de NSO, aan scheikundedocent Martin Groeneveld van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. De ceremonie werd afgesloten met het overdragen van het olympiadestokje aan prof. Lies Bouwman, opleidingsdirecteur van de Universiteit Leiden en host van de NSO 2023.

Anton van Beek (Dow): “Als Dow zijn we trots om na de Coronapandemie de finale van de Nationale Scheikundeolympiade te mogen organiseren. Het is een geweldige week geweest, we hebben de knappe koppen van de toekomst op bezoek gehad en samen met hen gediscussieerd en gebrainstormd over een duurzame, innovatieve toekomst en we hebben een hoop plezier gehad. Er zat een hele goede energie in de groep, enorm aanstekelijk ook voor onze Dow collega’s die met hen hebben gewerkt.”

Onno de Vreede (Topsector Chemie/ChemistryNL): “Een gedegen kennis van scheikunde en het goed kunnen toepassen daarvan in de praktijk vormen de basis voor elke wetenschappelijke-bedrijfs challenge. Ik wil alle deelnemers feliciteren met hun deelname en succes wensen met hun vervolgstudie. En voor de winnaars van deze eindronde: veel succes bij de Internationale Olympiade!”

Emiel de Kleijn (voorzitter NSO): "Ik ben ervan overtuigd dat we er na deze topweek bij Dow, 19 nieuwe ambassadeurs voor de chemie erbij gekregen hebben. Ambassadeurs die in de toekomst wetenschap en innovaties meer weten te verbinden om te komen tot duurzamere oplossingen; oplossingen die goed zijn voor mens en natuur.”

Online Internationale Chemieolympiade georganiseerd door China

De winnaars van de NSO vertegenwoordigen Nederland op de 54e Internationale Chemistry Olympiade (IChO). Deze zou van 10 juli t/m 20 juli in Tianjin (China) gehouden worden. In plaats daarvan wordt nu in dezelfde periode in meer dan 75 landen een online event georganiseerd, inclusief een vijf uur durende theorietoets die onder examenomstandigheden wordt afgenomen. Naast het wedstrijdelement kunnen de leerlingen in deze periode online kennismaken met elkaar en worden allerlei virtuele excursies en activiteiten georganiseerd.

Initiatiefnemers en sponsors

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielsgestel), Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven), Terra vo-mbo (Meppel), Willem Lodewijk Gymnasium (Groningen), Willibrord Gymnasium (Deurne), Radboud Universiteit (Nijmegen), Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit (Amsterdam), de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en de Topsector Chemie. Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.

Meer informatie over de Scheikundeolympiade? Klik hier.

Meer informatie over andere bèta-olympiades? Klik dan hier.



toon meer