Beroepsgerichte vakken in het pro/vso
Wat is de plaats van de beroepsgerichte vakken in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro)?
Voortgezet speciaal onderwijs
De beroepsgerichte vakken worden met name binnen het vso aangeboden in het uitstroomprofiel vervolgonderwijs en, aangepast, in het uitstroomprofiel arbeid.
Samenwerking met het vmbo
Een groot aantal vso-scholen verzorgt onderwijs in één van de leerwegen in het vmbo. Daartoe werken zij nauw samen met een reguliere school voor vmbo: zij hanteren hetzelfde programma van toetsing en afsluiting en zij bieden die profielen die de school waarmee zij samenwerken aanbieden. Zie voor meer informatie de website van nieuwvmbo.
Samenwerking is in veel gevallen noodzakelijk omdat de vso-scholen in het algemeen niet beschikken over adequate leeromgevingen om onderwijs in één of meerdere profielen in het vmbo te verzorgen.
Ook binnen het uitstroomprofiel arbeid kunnen de beroepsgerichte vakken deel uitmaken van het curriculum. Dit uitstroomprofiel kent geen diplomering. De nadruk ligt op de ontwikkeling van algemene beroepsvaardigheden. Voor leerlingen in dit uitstroomprofiel die wellicht de overstap naar het uitstroomprofiel vervolgonderwijs kunnen maken zijn maatwerktrajecten noodzakelijk.
Heb je op jouw vso-school leerlingen in het arbeidsmarktgerichte profiel waarvoor je de mogelijkheid voor opstroom naar uitstroomprofiel vervolgonderwijs wilt openhouden? Of heeft jouw vso-school als gevolg van een te klein aantal leerlingen de wens om groepen samen te voegen en een meer gedifferentieerd aanbod te verzorgen? Zie bij deze vragen de publicatie Verbinding in het vso.
Pro
Het praktijkonderwijs verzorgt net als het uitstroomprofiel arbeidsmarkt in het vso onderwijs waarbij het ontwikkelen van algemene beroepsvaardigheden centraal staat. Dit gebeurt in de context van de praktijkvakken die de scholen aanbieden al dan niet aangevuld met branche-gerichte cursussen.
geselecteerde documenten
De volgende documenten helpen je verder op weg rond dit thema:
- Een verbinding in het vso
In deze publicatie richt SLO zich op vso-scholen die inhoudelijke en organisatorische afstemming zoeken tussen de uitstroomprofielen arbeidsmarkt en vervolgonderwijs. Concreet biedt ze scholen houvast om een onderbouwprogramma samen te stellen waarmee het uitstroomprofiel na twee jaar alsnog (omhoog) bijgesteld kan worden.
nieuws
- Nieuwe taakkaart textiel verzorgen voor vso (arbeid) en praktijkonderwijs15 januari 2021
- Vernieuwing praktijkgericht vmbo van start12 januari 2021
- Nieuwe perspectieven digitale geletterdheid (podcast)8 januari 2021
- Vier tips om zicht te houden op de kwaliteit van het thuiswerk7 januari 2021
- Kunstzinnige oriëntatie en taal of rekenen: benut de kansen voor samenhang!10 december 2020
recente SLO-publicaties
- Overladenheid in de bètavakken12 oktober 2020
- Scenario's voor het gebruik van cultureel erfgoed in het onderwijs10 september 2020
- Formatief evalueren bij verhalend ontwerpen met een prentenboek21 juli 2020
- Evaluatie pilot Technologie & toepassing vmbo-tl en vmbo-gl21 juli 2020
- Formatief evalueren in het voortgezet onderwijs: Werken aan groei20 juli 2020