Nederlandse biologieleerlingen winnen zilveren en bronzen medailles op de Internationale Biologie Olympiade

20 juli 2023

AL AIN, VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN – Afgelopen week streden de vier beste biologieleerlingen van Nederland om te winnen bij de 34e Internationale Biologie Olympiade. Farah May (17) van het Calandlyceum te Amsterdam scoorde een prachtige zilveren medaille. Zij werd 76e van de wereld, in een groep van bijna 300 deelnemers. Thomas van Loon (18) van het Norbertus Gertrudis Lyceum te Roosendaal, Demian Brantjes (17) van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, en Jochem Kistemaker (16) van het Stedelijk Gymnasium Schiedam behaalden bronzen medailles. De topscore ging naar een leerling uit de Verenigde Staten.

Meedoen met de top

“Klinkt raar, maar het is echt leuk om deze toetsen te maken. Ik ben trots op mijn zilver!”, aldus winnares Farah. De leerlingen maken tijdens de olympiade vier grote en ingewikkelde practicumtoetsen en twee lange theorietoetsen over allerlei uiteenlopende biologieonderwerpen. “Je denkt soms dat je het helemaal verprutst hebt, maar dan hoor je dat iedereen het moeilijk vond en krijg je weer hoop”, aldus Jochem.

De Internationale Biologie Olympiade is de grootste biologiewedstrijd ter wereld. De beste middelbare scholieren ter wereld uit 75 landen waren hiervoor te gast in het gastland de Verenigde Arabische Emiraten. Na een weeklange wedstrijd werden op 10 juli alle winnaars feestelijk gehuldigd. Nederland presteert hierbij ieder jaar in de top van Europa. Bij de internationale olympiade ontvangt 10% van de deelnemers een gouden medaille, 20% zilver en 30% brons.

Cultuurshock met een zilveren randje

“De leerlingen hebben het naar omstandigheden echt goed gedaan”, blikt teamleider Roel Baars terug. “De planning liet het niet toe om vooraf veel te trainen en de competitie was sterk dit jaar. De cultuurshock was ook forser dan we gedacht hadden. Dat Farah dan zilver wint en de jongens alle drie brons, is hartstikke goed!” Winnaar Thomas is ook positief, “Zo maak je nog eens iets mee! De toetsen gaan dan wel over biologie, maar je leert ook een hoop over nieuwe culturen en gebruiken. Ik had dit nooit willen missen!”

Zowel Jochem als Demian zitten in de 5e klas en kunnen volgend jaar nog een keer meedoen. “Dat ga ik zeker doen! Ik heb hierdoor al een mooie voorsprong”, lacht Demian.