Verff Verhoeff wint 44e Nationale Scheikundeolympiade 2023

23 juni 2023

Verff Verhoeff (17 jaar, 6V) uit Vlaardingen van het Lentiz Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen is de winnaar van de 44e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De NSO werd gehouden van 7 t/m 14 juni aan de Universiteit Leiden. Mitchell Rikken (19 jaar, 6V) van het Lyceum Elst behaalde de tweede prijs. Kjeld Zwitserloot (16 jaar, 4V) van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en Jesse van der Waal (17 jaar, 5V) van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft eindigden met exact hetzelfde aantal punten op een gedeelde derde plek. De vijfde prijs ging naar Guus Bukkems (17 jaar, 6V) van het Carolus Borromeus College in Helmond. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 3000 scholieren mee. Aan de finale hebben 20 leerlingen deelgenomen; vijftien uit 6 vwo, vier uit 5 vwo en één uit 4 vwo.

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek

De Nationale Scheikundeolympiade (NSO) vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de beste leerlingen geselecteerd. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.
Na drie coronajaren met allerlei beperkingen kon de olympiadeweek nu ook weer gehouden worden met laboratoriumwerk, naast colleges op universitair topniveau. Dit jaar voor de derde keer bij de Universiteit Leiden sinds de oprichting van de NSO in 1980.
Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning, zoals klimmen, zeilen en zwemmen. De week werd afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets, ieder van vier uur.
Lies Bouwman (Universiteit Leiden): “Indrukwekkend hoe deze topscholieren na vier uur intensief college op
hoog niveau nog steeds in staat zijn om intelligente en relevante vragen te stellen met betrekking tot de aangeboden stof.”

Prijsuitreiking

De prijzen werden uitgereikt door Stefan van der Vorm van de Universiteit Leiden. Onno de Vreede, Human Capital coördinator van ChemistryNL reikte de Topsector Chemie “Kanjerprijs” uit aan de top vier van de NSO en de “Praktijkprijs” aan Joost Parlevliet (17 jaar, 6V) van het Petrus Canisius College in Alkmaar. Voor het eerst werd vanuit ChemistryNL ook een "Spin-off Award" uitgereikt. De leerlingen hadden de opdracht gekregen om in teams scheikunde vanuit de wetenschap naar een start-up bedrijf te brengen.

De NL-Talenten-Fondsprijs werd gewonnen door Niels van den Bosch (met 15 jaar de jongste deelnemer, 5V) van het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht. Deze prijs is bedoeld om toptalent een financieel zetje in de rug te geven om verdere stappen in hun ontwikkeling te kunnen maken.

De Malmberg-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50% score) werd uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de NSO, aan scheikundedocent Jan Jaap ter Horst van het Pantarijn in Wageningen.

De ceremonie werd afgesloten met het overdragen van het olympiadestokje aan Gerco Onderwater, decaan Science Programme van de Universiteit Maastricht, gastheer van de NSO 2024.

Marcellus Ubbink (wetenschappelijk directeur van het Leids Instituut voor Chemisch onderzoek): “De olympiade laat zien hoe leuk het is om met scheikunde bezig te zijn. Het is prachtig dat we dit jaar de olympiërs in ons chemisch instituut in Leiden konden verwelkomen.”

Onno de Vreede (Topsector Chemie/ChemistryNL): “De Scheikundeolympiade zet getalenteerde leerlingen in het zonnetje. Scheikunde en scheikundigen zijn belangrijk voor sectoren die chemische producten maken of andere producten waarbij scheikunde nodig is. Bovendien is voor het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaattransitie, de inzet en ontwikkeling van scheikundige kennis onontbeerlijk.”
Emiel de Kleijn (voorzitter NSO): "Deze 20 kanjers in scheikunde hebben colleges gekregen van topdocenten en kunnen experimenteren in laboratoria met moderne onderzoeksmiddelen. Ze hebben kennisgemaakt met het Leidse studentenleven. Unieke ervaringen die ze niet meer zullen vergeten.”

Internationale Chemieolympiade (IChO)

De winnaars van de NSO vertegenwoordigen Nederland op de 55e Internationale Chemieolympiade (IChO). Deze wordt gehouden van 16 t/m 25 juli in Zürich (Zwitserland). Hieraan nemen ca. 90 landen deel. Het wedstrijdelement bestaat uit een practicum- en een theoretische toets van ieder vijf uur. De andere momenten worden ingevuld met allerlei culturele, educatieve en sportieve activiteiten. In 2024 wordt de IChO gehouden in Saoedi-Arabië.

Initiatiefnemers en sponsors

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielsgestel), Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven), Willem Lodewijk Gymnasium (Groningen), Willibrord Gymnasium (Deurne), Radboud Universiteit (Nijmegen), Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit (Amsterdam), de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), het NL-Talenten Fonds en de Topsector Chemie/ChemistryNL.
Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.



toon meer