Evenementenagenda - maart 2021
Op deze pagina kun je interessante evenementen vinden.
Je kunt het resultaat filteren via het menu aan de rechterkant.
SLO en de Inspectie van het Onderwijs (IvhO) nodigen je uit voor een bijeenkomst ter gelegenheid van de publicatie van het rapport Peil.Schrijfvaardigheid einde (speciaal) basisonderwijs.
Hoe vaardig zijn leerlingen aan het einde van het basisonderwijs (bo) en speciaal basisonderwijs (sbo) op het gebied van teksten schrijven, ook in relatie tot eerder peilingsonderzoek in 2009? En hoe ziet het schrijfonderwijs op bo- en sbo-scholen eruit en welke kenmerken daarvan hangen samen met de prestatieverschillen tussen leerlingen? In Peil.Schrijfvaardigheid zijn de antwoorden op deze vragen met behulp van verschillende instrumenten in kaart gebracht.
Na een presentatie van de resultaten van Peil.Schrijfvaardigheid is er kort de gelegenheid om vragen te stellen en over de uitkomsten in gesprek te gaan. Na een pauze vervolgen we met diverse presentaties over het vormgeven van het schrijfonderwijs.
In de eerste sessie wordt uitgelegd hoe je aan de hand van een stappenplan in één les aandacht kunt besteden aan rekenen én kunst & cultuur. Ook voor samenhang met andere leergebieden is dit stappenplan goed bruikbaar.
In de tweede sessie zullen we voorbeelden laten zien van hoe je leerlingen praktisch (bijvoorbeeld tijdens een kookles) kunt laten werken aan taal en rekenen.
Er zal voldoende tijd zijn om vragen te stellen en om in breakoutrooms ervaringen met elkaar te delen. Je kunt je voor één of voor beide sessies aanmelden.
Netwerk Speciaal Onderwijs
Heb je behoefte om kennis en ervaringen te delen en in gesprek te gaan met collega’s van het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs? Wil je graag collega`s ontmoeten die je inspireren, met je meedenken over actuele inhoudelijke thema`s? Sluit je dan aan bij Netwerk Speciaal Onderwijs.
Elke tweede donderdag van de maand (15:30-16:30 uur), vindt er in 2021 - tot en met oktober - een online BurgerschapsBorrel plaats. Met uitzondering van de maanden mei en juli/augustus.
De online bijeenkomsten zijn bedoeld ter informatie en ter inspiratie.
Sprekers: Sylvia van Bragt en Fleur Nollet, adviseurs Stichting School & Veiligheid actief voor po en vo (en mbo)
Onderwerp: Winnen met de schoolcultuur
De netwerkdag van maart 2020 hebben we verplaatst naar 2021, in de hoop dat we elkaar dan weer in een zaal konden ontmoeten. Dat blijkt helaas niet het geval te zijn. Daarom bieden we het programma nu online aan: in twee delen!
Dit is deel 1 en op dinsdag 30 maart is deel 2. In de hoop dat we iedereen zo toch nog kunnen inspireren rondom meertaligheid in het basisonderwijs.
Leerlingen bewust maken van meertaligheid
Want het programma blijft hetzelfde: je hoort en leert niet alleen over de vraag hoe je anderstalige nieuwkomers op je school kunt begeleiden, maar we gaan ook in op de vraag hoe je leerlingen leert begrijpen wat (eerste) talen en taalvariëteiten betekenen voor henzelf en de ander. Hoe maak je leerlingen bewust van meertaligheid in hun directe omgeving en de samenleving en van de rol van het Nederlands als gemeenschappelijke taal?