Karakteristiek
Doel beroepsgericht profielvak
Een beroepsgericht profielvak op het vmbo bereidt leerlingen voor op een beroep en op een passende vervolgopleiding in het mbo. Ze maken kennis met de praktijk van een werkveld en leren vaardigheden en kennis die ze later in de beroepspraktijk nodig hebben.
Leerlingen ontdekken waar hun interesses en talenten liggen, ontwikkelen praktische en sociale vaardigheden, en leren werken zoals in de echte werkomgeving. Zo verloopt de overstap naar het mbo soepeler en zijn ze beter voorbereid op hun toekomstige loopbaan.
Profielvak Groen
Het profielvak Groen richt zich op de verzorging planten, dieren, voeding, landschaps- en stadsgroen. Bij het profielvak is aandacht voor duurzaamheid, groene technieken en voedselproductie. Leerlingen leren over het telen, verzorgen, verwerken en verkopen van agrarische en groene producten.
Ze gebruiken hand- en elektrisch gereedschap, eenvoudige machines en werken zowel binnen als buiten. Ze gaan om met planten en dieren, gebruiken techniek in de groene sector en verzorgen natuurlijke leefomgevingen.
Ook ontwikkelen ze vaardigheden in groenbeheer en styling, zoals bloemwerk en het inrichten van buitenruimtes.
Kenmerkende werkomgeving
Leerlingen leren in tuinen, parken, plantenkassen, akkers, stedelijke groenzones, stallen, dierenverblijven, voedselverwerkende ruimtes en winkels. Ze werken met planten en dieren, agrarische gereedschappen, machines en hulpmiddelen. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, natuurbeheer, techniek en commercie.
De profielmodules bieden een brede en praktische basis voor leerlingen die willen doorleren of werken in sectoren als landbouw, tuinbouw, dierverzorging, groenvoorziening, voeding of milieu. De focus ligt op samenwerken, plannen, verzorgen en technisch inzicht.
Profielmodules
1. Groene productie
Leerlingen leren over het telen en verzorgen van planten en gewassen. Ze doen ervaring op met bodem, bemesting, zaaien, verzorgen, oogsten en duurzaam produceren.
2. Tussen productie en verkoop
In deze module leren leerlingen hoe je agrarische producten verwerkt, verpakt en verkoopt. Ze doen kennis op van ketens, hygiëne, opslag, presentatie en klantgericht werken. Leerlingen leren keuzes maken in het conserveren, het presenteren en de logistiek.
3. Vergroening stedelijke omgeving
Deze module richt zich op het aanleggen, onderhouden en beheren van groenvoorzieningen in de stad, zoals plantsoenen, schoolpleinen en gevelgroen. Gericht op ontwerpen en beheren van groen in de stad doen leerlingen ervaring op met de aanleg van groene zones, ecologische principes, biodiversiteit en klimaatadaptieve oplossingen.
4. Groene vormgeving en verkoop
Leerlingen leren over styling, presentatie en verkoop van groene producten, zoals bloemwerk, interieurbeplanting en seizoensdecoraties. Een combinatie van uitvoering en presentatie tussen bloemenarrangementen, styling, promotie en klantcontact.