Uitreiking Nationale Onderwijstalenten 2023

18 oktober 2023

De Dag van de Leraar, hét moment om docenten in de schijnwerpers te zetten. SLO is trotste kennispartner van de Nationale Onderwijstalenten 2023. Die werden bekendgemaakt in Beeld en Geluid in Hilversum.

26 enthousiaste onderwijsprofessionals met hart voor het vak kregen het podium om in een pitch van een minuut te vertellen over hun afstudeeronderzoek of eindproduct. Uit de genomineerden, voorgedragen door opleidingen uit het hele land, koos een jury bestaande uit experts van SLO, Cito en Leslie Bordewijk (Nationaal Onderwijstalent 2022 in het po) twee winnaars uit het primair en voortgezet onderwijs.

En de Nationale Onderwijstalenten 2023 zijn…

Winnaar in het basisonderwijs is Pleunie van Erp. Pleunie heeft zich tijdens haar werk op een school voor speciaal basisonderwijs ingespannen om burgerschapsonderwijs te bevorderen, met name in de middenbouw. Ze ontwikkelde een leskist met materialen die kinderen in de gelegenheid stelt op een effectieve en integrale manier hun burgerschapscompetenties te ontwikkelen, waardoor ze beter worden voorbereid op hun rol in de samenleving.

In de categorie voortgezet onderwijs ging de titel naar Esther Faasen. Esther, afgestudeerd als eerstegraads docent Klassieke Talen en werkzaam op een gymnasium, deed onderzoek naar het verschil tussen een klassieke en interactieve rondleiding in Epidaurus (Griekenland) op de motivatie van leerlingen. Daarnaast ontwikkelde ze een volledig uitgewerkte lessenserie waarin ze leerlingen via Oudgriekse teksten laat nadenken over zaken die typerend lijken voor onze tijd: complottheorieën en nepnieuws.

Nationale onderwijstalenten 2023
Beeld: Feike Faase (vlnr: Esther Faasen, Robbert Dijkgraaf, Pleunie van Erp)