Voorbeeld leermiddelen ICT-basisvaardigheden

10 augustus 2021

SLO ontwikkelt samen met leraren basis- en voortgezet onderwijs voorbeeldmaterialen voor ICT-basisvaardigheden. Deze voorbeeldmaterialen sluiten aan op het voorbeeldmatig leerplankader voor ICT basisvaardigheden. 
Heb je zelf materialen ontwikkeld die (grotendeels) overeenkomen met het voorbeeldmatig leerplankader en wil je deze delen met anderen? Neem dan contact op met José Lodeweges (j.lodeweges@slo.nl)

Daarnaast zijn lesmaterialen van uitgevers en andere instanties geïnventariseerd. Dit overzicht staat hieronder.

2d3d.gratis, 2d3d, 2019-2020. Doelgroep: VO
Verzameling van gratis verkrijgbare software rond beeld en geluid, zoals fotobewerking, 3D print en muziek en sound. Met trainingen om met de programma's aan de slag te gaan en een indicatie over de bruikbaarheid en moeilijkheid van de programma's.

Basisschool Office, RoFo Computer Onderwijsmateriaal, 2010-2019. Doelgroep: PO 5-8 
Lesboek om leerlingen vaardig te maken in de Office-pakketten Word, Excel en PowerPoint. Er zijn twee verschillende versies leverbaar: Office 2013 en Office 2016.

CodeSkilzz, 2020. VO 1-3
Leerlijn rond digitale basisvaardigheden. Maakt gebruik van een serious game (avonturen van een astronaut) om leerlingen kennis te laten maken met de wereld van informatie, media, logica, redeneren, online samenwerken en nog veel meer. De lesmethode voor leerjaar 1 bestaat uit zes lessen van elk twee uur. Er zijn ook aanvullende leerlijnen verkrijgbaar voor mediawijsheid en computational thinking.

Digitaal Rijbewijs MS Office, RoFo Computer Onderwijsmateriaal, 2010-2019. Doelgroep: VO, MBO
Cursussen om leerlingen vaardig te maken in de Office-pakketten Word, Excel, PowerPoint en Acces. Met docentenhandleiding. Er zijn drie verschillende versies leverbaar: Office 2013, Office 2016 en Office 2019.

Dubbelklik, Eduklik, 2020 (jaarlijkse update). Doelgroep: VMBO 1-4
Modules voor de praktijklessen voor alle leerwegen in zowel de onder- als bovenbouw van het vmbo. Er wordt geoefend met ICT-vaardigheden in een praktische, beroepsgerichte context. De leerling maakt gebruik van handleidingen en instructiefilmpjes bij de diverse Office-programma's of andere beroepsgerelateerde programma's.

ICDL. Doelgroep: VO
Training van vaardigheden van verschillende computertoepassingen. Internationaal erkend Europees Computer Rijbewijs, dat het kennisniveau bij computervaardigheden aangeeft.

Startpagina ICT Vaardigheden, Het Perron, 2018. Doelgroep: VO 1
Wikiwijs-arrangement van school Het Perron om de brugklassers basisvaardigheden aan te leren voor het werken met een laptop en de bijbehorende tools. Er wordt zowel aandacht besteed aan hardware, software als verstandig computergebruik.

ICT-idee, Herman van Schie. Doelgroep: PO 7-8, VO 1-2
Website met gratis ICT-toepassingen (tools) voor het onderwijs. Onder meer voor: communiceren, mindmappen, presenteren, samenwerken. De opgenomen toepassingen zijn voorzien van een toelichting en een stap-voor-stap handleiding.

Iedereen is creatief, Apple NL, 2019. Doelgroep: PO 1-8 
Projecten om leerlingen creatieve ideeën te laten ontwikkelen op de Ipad met muziek, foto's, video's en tekeningen. Leerkrachten hebben met de handleidingen talloze mogelijkheden om op elk niveau creatieve skills op een leuke, relevante manier in de les te integreren.

Klik & Tik, Uitgeverij Eenvoudig communiceren, 2019. Doelgroep: PRO
Stapsgewijs digitale basisvaardigheden aanleren. Werkboek en vijf behorende digitale oefenprogramma's: de start, de basis, het internet, samen op het web en tablet. De programma's staan op de website Oefenen.nl.​​ Scholen hebben hiervoor een licentie nodig.

Office4Kids, VBeducatief, Doelgroep: PO 7-8 
Lesmethode Officevaardigheden voor het basisonderwijs. Er wordt gewerkt met Office365. De leerlingen werken met de online apps Word Online, Excel Online en PowerPoint Online. Office 2019 hoeft daarvoor niet geïnstalleerd te worden. Materiaal voor groep 5-6 is in ontwikkeling. Bekijk de folder.

Pitch it!, FutureNL, 2018. Doelgroep: PO 5-8
Project waarbij leerlingen in vijf lessen zich goed voorbereiden op hun spreekbeurt. Ze leren te presenteren, een onderwerp te kiezen en te plannen. Ook leren ze ICT-basisvaardigheden door in PowerPoint een presentatie te maken. Het lesmateriaal bestaat uit een projectboek, vijf digibordlessen en video-tuturials over werken met PowerPoint en Word. Alle materialen zijn gratis te downloaden. Ontwikkeld in samenwerking met Stichting Jong Ondernemen.

Word 2016, Het Perron, 2017. Doelgroep: VMBO 1, VSO
Serie van twaalf lessen (Wikiwijsarrangement) om leerlingen zich de basisvaardigheden van Word eigen te laten maken.