Links

4 december 2019

De Derde Kamer
Website met alle informatie over hoe de Nederlandse democratie werkt. De Derde Kamer is bedacht en gemaakt door de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. Er is ook een Lespakket De Derde Kamer te downloaden. En er zijn spelletjes en filmpjes te vinden.

ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat
ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Voor scholen zijn er politieke excursies, gastlessen, rollenspellen en lesmateriaal over actuele onderwerpen op het gebied van democratie en rechtsstaat.

Rechtspraak
Deze officiële site van de rechtspraak in Nederland biedt voor het voortgezet onderwijs informatie, filmpjes en lesmateriaal.
Ook is er de mogelijkheid  om met een klas (havo/vwo) een rechtbank of een gerechtshof in de buurt van de school te bezoeken. Hierbij is een handleiding en het stripboekTeRecht! te downloaden.

Waaromkiesjij.nl
Waaromkiesjij.nl is een online platform dat gestart is om ‘politiek speeddaten’ te faciliteren tussen Nederlanders met verschillende politieke voorkeuren. De gebruiker wordt op basis van zijn/haar voorkeurspartij in een chatomgeving 1 op 1 gekoppeld aan een gebruiker met een andere partijkeuze. Aan de hand van politieke stellingen kunnen Nederlanders elkaar uitleggen hoe ze tegen zaken aankijken, waarom, en hoe dat zich vertaalt naar een politieke keuze.