Onderwijsactiviteiten voor praktijkonderwijs en vso (arbeid)

22 januari 2021

SLO heeft in april 2020 tijdens de eerste lockdown vanwege het coronavirus vijf taakkaarten ontwikkeld met zinvolle onderwijsactiviteiten voor thuis. Ze zijn gemaakt voor leerlingen (vanaf 12 jaar) in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs (uitstroom arbeid). In december 2020 is voor de tweede lockdown nog een extra taakkaart ontwikkeld met activiteiten voor textiel verzorgen.

Taakkaarten

De taakkaarten bevatten praktische activiteiten voor schoonmaken, koken, verzorgen van plant of dier en klussen in huis en nu dus ook voor textiel verzorgen. Deze taken zijn vanuit de thuissituatie opgezet, maar zijn makkelijk om te zetten naar een relevante schoolomgeving. De taakkaarten zijn praktisch, sluiten aan bij de doelen voor taal en rekenen (1F) en passen bij uitstroom in de sectoren consumptief, groen, techniek en zorg & welzijn.

De opdrachten kunnen los van elkaar en in willekeurige volgorde gedaan worden. De keuze is aan de leerling of aan jou als leraar. Je zou er zelfs een ‘challenge’ van kunnen maken met je leerlingen: wie heeft de meeste taken goed uitgevoerd? Soms zal het fijn zijn als iemand ondersteunt en eventueel helpt met meedenken, spullen zoeken, een filmpje maken etc.