Levensechte opdrachten

27 juli 2023

Samen met het bedrijfsleven en anderen onderwijs maken?

In het praktijkgericht programma gaan leerlingen aan de slag met levensechte opdrachten binnen en buiten de school. Hierin proeven leerlingen aan de praktijk en ontwikkelen ze talent én vaardigheden die ze nodig hebben in het vervolgonderwijs en hun loopbaan. De school werkt structureel samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en het mbo. Daarnaast sluit het aan op mbo niveau 4 en het havo.

Om als team ‘een neus voor kwaliteit’ te ontwikkelen, zijn voor de eerste conceptexamenprogramma's, uit het eerste cohort, een aantal levensechte opdrachten geselecteerd die door pilotscholen zijn gemaakt. Je kunt deze als inspiratiebron gebruiken voor de recente conceptexamenprogramma's. Voordat je naar de voorbeelden gaat lees eerst de bijbehorende instructie.

Daarnaast hebben we ook een gespreksleidraad ontwikkeld op basis van de uitgangspunten van het praktijkgerichte programma. Zo kun je kritisch naar eigen ontwikkelde levensechte opdrachten kijken en deze passender te maken bij de uitgangspunten van het praktijkgerichte programma.


voorbeelden van levensechte opdrachten