Meer lezen

23 april 2020

Ben jij ook graag op de hoogte van ontwikkelingen in jouw vakgebied? Van onderzoeksresultaten tot can-do statements: we selecteren een aantal belangrijke documenten voor je.

In Taalprofielen 2015 vind je een uitwerking van de can-do statements van het Europees Referentiekader in concrete voorbeelden van taalhandelingen in verschillende situaties.

In de publicatie 'Toetsen en beoordelen met het ERK' vind je praktische hulp om goede toetsen te maken zoals een blauwdruk voor een ERK-toets, of hoe je een correctievoorschrift maakt volgens ERK-criteria.

Ben je docent, materiaalontwikkelaar, toetsenmaker of docentenopleider en wil je aan de slag met je talencurriculum? Kijk dan eens naar Using the CEFR, principles of good practice.

Hier vind je de Companion Volume met extra schalen, descriptoren en taalniveaus.

Voor jonge taalleerders is er een overzicht van can-do statements. Deze zijn overgenomen uit verschillende portfolio's.

Onderzoek naar behaalde ERK-niveaus in het voortgezet onderwijs

In het rapport ERK-niveau schrijfvaardigheid Engels, Duits en Frans havo/vwo lees je de belangrijkste resultaten van een onderzoek naar het niveau schrijfvaardigheid van leerlingen van havo 5 en vwo 6.

Het rapport ERK-niveau gespreksvaardigheid Engels doet verslag van een onderzoek naar het ERK-prestatieniveau gespreksvaardigheid, behaald door leerlingen in het laatste jaar van het vmbo, havo en vwo. Het laat o.a. een variatie zien aan bereikte ERK-niveaus in alle sectoren.

Drie internationale panels met vakexperts Duits, Engels en Frans hebben onderzoek gedaan naar de prestaties van leerlingen in de centrale examens en in de kijk- en luistertoetsen van Cito. Een verslag van dit onderzoek is te lezen in het rapport Prestatiestandaarden voor het ERK in het eindexamenjaar.