Companion Volume van het ERK

20 augustus 2020

ERK gaat met de Companion Volume met zijn tijd mee

Welke vreemde taal je ook geeft, de kans is groot dat je werkt met het ERK. Maar wist je dat er sinds 2018 een uitgave is met aanvullende can-do statements (ook pre-A1) en veel nieuwe schalen? Deze uitgave heet de Companion Volume.

Voorbeelden van aanvullingen zijn lezen als vrijetijdsbesteding, online gesprekken voeren en het houden van een pleidooi. En ook aan young learners is gedacht.

Wil je hier meer over weten? Of zoek je inspiratie voor aanvullende leerdoelen en opdrachten voor bij je methode? We helpen je graag op weg.

Nog niet zo bekend met het ERK? Op het ERK-portaal vind je alle basisinformatie. In 2020 krijgt het portaal een grondige facelift op basis van de Companion Volume.

We lichten hier alvast drie belangrijke ontwikkelingen toe:

1. Pre-A1

Het ERK heeft met de komst van de Companion Volume de beschrijvingen uitgebreid met can-do statements voor het nieuwe pre-A1 niveau. Dat is de fase waarin je de allereerste eenvoudige dingen kunt doen als je net begonnen bent met het leren van een nieuwe taal, zoals groeten of bedanken.

2. Plus-niveaus

Het aantal can-do statements voor de plusniveaus is uitgebreid. Plusniveaus zijn er bij A2, B1 en B2.

3. Nieuwe schalen

Het ERK bestaat nu uit 85 schalen waarvan 36 nieuw zijn, zoals:

Lezen als vrijetijdsbesteding

Aan de vier bestaande schalen van lezen is een schaal toegevoegd: lezen als vrijetijdsbesteding. Het gaat dan om lezen van bijvoorbeeld tijdschriften, blogs, fictie en non-fictie (dit hoeft geen literatuur te zijn).

Digitale communicatie

De technologische ontwikkeling in de wereld om ons heen staat niet stil. Dit maakt dat er steeds meer via het web gecommuniceerd wordt. Denk aan online conversatie en - discussie. Hiervoor zijn drie nieuwe schalen ontwikkeld.

Mediation

Veronderstel dat je aan tafel zit met een Spanjaard en een Duitser die geen gemeenschappelijke taal beheersen. Je kunt op zo'n moment helpen de communicatie op gang te houden.

Of je bent in een restaurant en leest een menu in het Frans en je helpt anderen - bijvoorbeeld in het Engels - te begrijpen wat er staat. Dit zijn voorbeelden van bemiddeling waarbij je schakelt tussen verschillende talen. Bemiddeling kan ook in dezelfde taal: je kunt bijvoorbeeld iets voor een ander samenvatten of op een eenvoudige manier uitleggen. Waar het om gaat is de communicatie bevorderen en taal toegankelijker maken. Voor bemiddeling zijn 19 schalen ontwikkeld.

Young learners

Voor (jonge) kinderen die een taal leren is een overzicht van can-do statements samengesteld uit bestaande taalportfolio's van verschillende landen. Ze zijn over twee groepen verdeeld, van 7-10 jaar en 11-15 jaar.

Handig om te weten

  1. In het ERK wordt het begrip tekst gebruikt voor elke taaluiting. Of het nu gesproken of geschreven is: alles wat gebruikers ontvangen, produceren of uitwisselen heet tekst.
  2. In de Companion Volume blijven de op communicatie gerichte uitgangspunten van het ERK gewaarborgd.