aan de slag

2 februari 2021

We hebben tips en tools voor je verzameld zodat je zelf met formatieve evaluatie aan de slag kunt in het beroepsgerichte onderwijs:

Korte technieken van formatief evalueren voor het beroepsgerichte onderwijs (pdf, 660 kB)
Een overzicht van 19 korte activiteiten voor aan het begin, tijdens of het einde van de les. Hiermee kan je achterhalen waar de leerlingen staan in hun leerproces. Op basis van de uitkomst stel je je instructie bij.

Toolkit formatief evalueren
Ben je docent en wil je graag meer formatief toetsen in je lessen? Ben je onderwijskundige en wil je met het docententeam aan de slag om het léren van toetsen nu eens echt van de grond te krijgen? Dan ben je op de juiste plek! Met de Toolkit Formatief toetsen kan je samen met je collega’s aan de slag met formatief toetsen! De toolkit is ontwikkeld voor het hbo maar zeker ook bruikbaar in het vo.

The Classroom Experiment - Part 1 en The Classroom Experiment - Part 2
In deze tweedelige BBC-documentaire experimenteert Dylan Williams met technieken van formatief evalueren in de klas, zoals geen vingers, gebruik van wisbordjes, invulling ouderavonden door leerlingen, verkeerslichttechniek, leerlingen die feedback aan de docent geven etc. Deze technieken kan je gelijk in je klassen inzetten.

Growing the List: 65 Digital Education Tools and Apps for Formative Assessment Success
Wil je in jouw klas digitale hulpmiddelen inzetten bij formatief evalueren? Deze site geeft een overzicht van veel gebruikte apps.

Vier websitemogelijkheden om een digitaal portfolio aan te leggen
Op deze website vindt je beschrijvingen van gratis mogelijkheden waarmee je jouw leerlingen verantwoordelijk kunt laten zijn voor hun eigen producten. De auteur van het blog wijst daarbij ook op het vaststellen van de functie van het portfolio: bewaren, reflecteren, presenteren.toon meer

Sector

Leerplankundig thema