Het talentenkompas

19 december 2019

In het model van Prof. dr. L. van der Sluis ligt de nadruk op talentontwikkeling voortkomend uit passie en een bepaalde persoonlijkheid.

Talent is iets dat zich ontwikkelt in gedrag, vaardigheden, kennis en ervaring en bepaald wordt door wat je kunt, wat je wilt en door welke kansen je krijgt en durft te nemen.

talentenko

Prof. Dr. Lidewey van der Sluis - Nyenrode

Prof. Dr. Lidewey van der Sluis bekijkt talentontwikkeling in de context van bedrijfsvoering: hoe gaat een bedrijf om met zijn talenten- Ze brengt vanuit wetenschappelijk onderzoek een visie op het begrip talentontwikkeling. Haar stelling: talentontwikkeling is geen doel maar een middel. Zij definieert het begrip als een middel dat bijdraagt aan de prestatie van de organisatie. Ze geeft aan dat vaak ten onrechte wordt gedacht dat talenten zich alleen onder de high potentials bevinden. Ook de middenmoot moet worden meegenomen bij talentontwikkeling. In het ideale geval heeft een organisatie 100% talenten in huis.

Volgens Van der Sluis moeten organisaties zich beter afvragen hoe ze en in wie ze willen investeren. Vaak krijgen talenten allemaal hetzelfde programma: the peanut butter theory. Van der Sluis geeft aan dat het beter zou zijn the cherry picking strategy  toe te passen. Elk individu krijgt dan een specifiek ontwikkeltraject, op maat gemaakt. Bewezen is dat het talent zich daardoor veel sneller ontwikkelt. Organisaties die talent goed managen kampen met minder verloop, zijn een aantrekkelijke werkgever, zien de betrokkenheid en motivatie van de werknemer toenemen en de financiële prestaties stijgen.