De EUSO in 2021

7 oktober 2021

De EUSO ziet er in 2021 in verband met de corona pandemie anders uit dan gebruikelijk.

Helaas lukte het niet om dit jaar voorrondes te organiseren op de Universiteiten en Hogescholen. Het EUSO-comité heeft daarom, na allerlei ander opties onderzocht te hebben, besloten om dit schooljaar de leerlingen die in schooljaar ’18-’19 tot de eindronde van de IJSO (International Junior Science Olympiad) zijn doorgedrongen en voldoen aan het leeftijdscriterium voor de EUSO (op 31 december 2020 nog geen 17 jaar zijn) en niet in een eindexamenklas zitten, uit te nodigen voor deelname aan een nationale selectie dag.

De Nationale selectiedag

Deze nationale selectie dag vond plaats op woensdag 31 maart bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.Voor het eerst sinds lange tijd konden er weer scholieren ontvangen worden op de RU om practicum te doen. Op de campus en in de practicumzalen golden strenge veiligheidsregels met betrekking tot afstand houden, gelaatsschermen dragen en looproutes. Alles was goed aangegeven met stickers op de vloeren en instructiebladen op deuren en tafels. Voor de leerlingen waren de regels helder en goed op te volgen. Ze waren ontzettend blij dat ze weer eens konden experimenteren en dan nog wel op een universiteit in ‘echte’ labzalen, voorzien van alle moderne apparatuur en hulpmiddelen en – niet onbelangrijk – een uitstekende ventilatie!

De praktische opdrachten

De leerlingen bepaalden het afgegeven elektrisch vermogen van een dompelaar bij verschillende stroomsterktes. Ze bekeken de bruinkleuring van appels en onderzochten met behulp van een spectrofotometer welke stoffen gebruikt kunnen worden om deze bruinkleuring tegen te gaan. Verder kregen de leerlingen de opdracht om experimenteel te achterhalen welke verschillende stoffen in twaalf genummerde potjes zaten.

Team dat Nederland vertegenwoordigt op de internationale EUSO

Bart Bloemsaat uit de 5 e klas van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen kwam als overtuigende winnaar uit de bus, door op alle drie de opdrachten de hoogste score te behalen. De 2e plaats werd behaald door Kees den Tex van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Derde werd Kieran Houtgraaf van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, vierde werd  Tristan van der Beek van OBS Winkler Prins uit Veendam, vijfde werd Revi Gerner van RSG Tromp Meesters uit Steenwijk en op de zesde plaats eindigde Sophie Bekkering van het Praedinius Gymnasium uit Groningen.

Top 6 EUSO 2021 (Klein)
Top 6 EUSO 2021:
v.l.n.r.:Tristan van der Beek, Kieran Houtgraaf, Bart Bloemsaat, Revi Gerner, Kees den Tex, Sophie Bekkering

De top zes van de nationale eindronde zal Nederland vertegenwoordigen op de 19e internationale EUSO die door Hongarije wordt georganiseerd van 9 t/m 14 mei en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen. Vanwege corona zal deze internationale voor het eerst in hybride vorm plaatsvinden. Dat betekent dat de leerlingen in eigen land op een centrale plaats de praktische opdrachten zelf zullen uitvoeren onder internationaal online toezicht. De resultaten worden doorgespeeld naar Boedapest in Hongarije, waar de wetenschappelijke jury de inzendingen beoordeelt en de winnaars in een livestream bekend zal maken.