De EUSO in 2021

8 december 2020

De EUSO in 2021 gaat er iets anders uitzien dan gebruikelijk.

In eerste instantie was het de bedoeling om de regionale voorrondes te laten plaatvinden in januari/februari 2021 op de deelnemende instellingen voor hoger onderwijs. Het tijdvak was daarmee al verschoven van november/december naar januari/februari in de hoop dat het coronavirus voor het grootste deel ‘overgewaaid’ zou zijn en de coronabeperkingen (grotendeels) zouden zijn opgeheven. Helaas is intussen duidelijk geworden dat we voorlopig nog met de nodige beperkingen te maken zullen blijven hebben.

Daarom kiezen we ervoor in het schooljaar '20/'21 de voorrondes eenmalig te laten plaatsvinden op de VO-scholen van de deelnemende leerlingen zelf. Het nationaal comité zal drie praktische opdrachten ontwikkelen die op school uitgevoerd kunnen worden. Docenten kunnen zelf beslissen hoeveel teams van de school hieraan mee (mogen) doen. Het beste team van de school dingt mee naar een plaats in de nationale eindronde, die indien mogelijk eind maart/begin april op de Radboud Universiteit in Nijmegen gehouden wordt. De voorronde mag uitgevoerd worden op één of meerdere dagen in de periode januari/februari 2021. De contactdocent bepaalt zelf hoe de voorronde uitgevoerd/ingevuld wordt, zodat optimaal rekening gehouden kan worden met de (on)mogelijkheden van de school. Scholen (middels een contactdocent) kunnen zich tot de kerstvakantie aanmelden voor de voorronde bij het EUSO‑secretariaat (b.evertsen@ru.nl). In de eerste week van januari ontvangt de contactdocent de praktische opdrachten (met docentenhandleiding en correctievoorschrift).

Uiterlijk woensdag 1 maart dient de school het resultaat (de werken) van het beste team door te gegeven aan het EUSO-secretariaat op de Radboud Universiteit. Daar zal een tweede correctie plaatsvinden en zullen de beste teams (in totaal 10) voor de eindronde bepaald worden.