de EOES in 2022

16 september 2022

De EOES zag er in 2022 in verband met de corona pandemie anders uit dan gebruikelijk.

Vanwege de corona-beperkingen en de daarmee gepaard gaande (gedeeltelijke) sluitingen van de scholen in het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs was het niet mogelijk om de voorrondes van de EOES/EUSO (European Olympiad of Experimental Science/European Union Science Olympiad) te organiseren bij de diverse Hoger-Onderwijsinstellingen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Daarom is een aangepast plan gemaakt.

De deelnemende scholen kregen het verzoek om de voorrondes te houden op de scholen zelf. De opdrachten waren zo vormgegeven dat de eventuele benodigdheden (materialen, apparatuur en chemicaliën) behoren tot de basisuitrusting van iedere school en dat de leerlingen de opdrachten volledig zelfstandig konden uitvoeren.

Op 10 en 11 maart vond de tweede correctie plaats door het EOES/EUSO-comité en op maandag 14 maart werd de uitslag naar de scholen gecommuniceerd.
De 10 beste teams hebben deelgenomen aan de nationale eindronde die op 25 en 26 maart gehouden werd aan Wageningen Universiteit. De twee beste teams hebben daarna  Nederland vertegenwoordigt op de internationale EOES die van 8 t/m 14 mei gehouden werd in Tsjechië. Zie hieronder een impressie van deze internationale wedstrijd: