Ontwikkel de instrumenten

27 augustus 2019

Ontwikkel per methode en activiteit geschikte instrumenten. Let er bij het ontwikkelen van de instrumenten op dat alle items zich richten op de beantwoording van de hoofdevaluatievraag.

Ondersteuning bij leerplanontwikkeling

Algemene tips bij het ontwikkelen van instrumenten vind je hier (docx, 38 kB).
Een goed vertrekpunt voor het ontwikkelen van instrumenten is het spinnenweb. Je kan bijvoorbeeld per relevant onderdeel uit het spinnenweb bijpassende items formuleren. 
Een ander hulpmiddel voor het komen van een evaluatievraag tot vragen voor een vragenlijst of interviewleidraad of kijkpunten voor een observatieschema is het operationalisatieschema (docx, 40 kB).
Een checklist voor het organiseren van een interne of externe focusgroep vind je hier: checklist organisatie interne focusgroep (docx, 40 kB), checklist organisatie externe focusgroep (docx, 43 kB).

Voorbeeldinstrumenten

Onder de links vind je voorbeeldinstrumenten. De instrumenten die hier staan, kan je gebruiken als inspiratiebron. Omdat ieder project anders is, zullen ook de aandachtspunten van project tot project variëren. Het is dus nodig het instrument kritisch te bekijken en op grond daarvan onderdelen toe te voegen of weg te laten.