leermaterialen

31 maart 2022

Overzicht voor ICT-basisvaardigheden

Hoe werkt een tablet of een computer? Wat is wifi en een netwerk? Hoe stuur je een app-bericht of een e-mail? Hoe gebruik je een presentatie- of een tekstapp? Wat is een veilig wachtwoord en waarom is dat belangrijk?
We denken misschien dat onze leerlingen zich aardig kunnen redden met ICT, maar hoe digitaal vaardig zijn ze eigenlijk? Misschien kunnen onderstaande materialen daar aan bijdragen.

Mis je nog wat of klopt iets niet (meer)? Neem dan contact op met José Lodeweges (j.lodeweges@slo.nl).

Basisschool Office

(RoFo Computer Onderwijsmateriaal, 2010-2019)
po 5-8
Lesboek om leerlingen vaardig te maken in de Office-pakketten Word, Excel en PowerPoint. Er zijn twee verschillende versies leverbaar: Office 2013 en Office 2016.
www.rofo.nl

Digital skills for kids

(Heutink, 2021)
po 5-8, vo 1-2
Leerlijn digitale basisvaardigheden waarmee leerlingen leren werken met de bekende tools, apps en services van Google of Office 365. Elke leerling kan, met behulp van checklists en uitlegvideo's, in eigen tempo werken en zelf bijhouden welke vaardigheden hij of zij al beheerst.
https://heutink-ict.nl

ICT-idee

(Herman van Schie)
po 7-8, vo 1-2
Website met gratis ICT-toepassingen (tools) voor het onderwijs. Onder meer voor: communiceren, mindmappen, presenteren, samenwerken. De opgenomen toepassingen zijn voorzien van een toelichting en een stap-voor-stap handleiding.
https://ict-idee.blogspot.nl

Iedereen is creatief

(Apple NL, 2019)
po 1-8
Projecten om leerlingen creatieve ideeën te laten ontwikkelen op de Ipad met muziek, foto's, video's en tekeningen. Leerkrachten hebben met de handleidingen talloze mogelijkheden om op elk niveau creatieve vaardigheden op een leuke, relevante manier in de les te integreren.
www.apple.com

Office4Kids

(VBeducatief)
po 7-8
Lesmethode Officevaardigheden voor het basisonderwijs. Er wordt gewerkt met Office365. De leerlingen werken met de online apps Word Online, Excel Online en PowerPoint Online. Office 2019 hoeft daarvoor niet geïnstalleerd te worden. Materiaal voor groep 5-6 is in ontwikkeling.
www.office4kids.nl

Pitch it!

(FutureNL, 2018)
po 5-8
Project waarbij leerlingen in vijf lessen zich goed voorbereiden op hun spreekbeurt. Ze leren te presenteren, een onderwerp te kiezen en te plannen. Ook leren ze ICT-basisvaardigheden door in PowerPoint een presentatie te maken. Het lesmateriaal bestaat uit een projectboek, vijf digibordlessen en video-tuturials over werken met PowerPoint en Word. Alle materialen zijn gratis te downloaden. Ontwikkeld in samenwerking met Stichting Jong Ondernemen.
https://lessonup.io

Wikiwijs - Digitale geletterdheid po-vo-(v)so

(Kennisnet)
po 1-8, vo, (v)so
Open lesmateriaal, tips en informatie voor de vier domeinen van digitale geletterdheid: ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Voor primair onderwijs is er ook het initiatief App Noot Muis,  een verzameling lesideeën die digitale geletterdheid verbindt aan taalonderwijs op de basisschool. En speciaal voor het (v)so is er een themapagina met leermaterialen rond thema's zoals: veiligheid en privacy, nep en echt, zoeken en vinden.
https://www.wikiwijs.nl/startpagina/dgpovo/